Din cuprinsul articolului
Deși pandemia s-a terminat, multe persoane au ramas cu sechele și traume, printre care frica de aglomerație după cum explică în cele ce urmează și medicul psihoterapeut Bianca Pescaru. Revenirea la normalitate, la viața de dinainte de pademie pare să fie o adevărată provocare, cu cât mai multă lume s-a adaptat la singuritate și la viața în interiorul apartamentului.
„Cu toţii am fost afectaţi de pandemie şi de această lungă perioadă, iar revenirea la normalitatea de astăzi, va fi tot progresivă. Va fi foarte important să înţelegem că activarea comportamentală este primordială.
Sunt oameni care nu vor să se întoarcă la muncă, pentru că s-au obişnuit aşa. Noi suntem fiinţe sociale şi avem nevoie de conexiune. Trebuie să ieşim din casă şi să ne reluăm activităţile pe care le făceam înainte”, a explicat psihoterapeutul Bianca Pescaru la Antena 3.
Cum trecem pestea teama de aglomeraţie
„Cu cât ne lăsăm conduşi de aceste stări, cu atât costurile vor fi mai mari pe termen lung. Putem ajunge la afecţiuni mai grave, precum anxietatea socială. Trebuie să ne împingem de la spate. Cel mai la indemână este să facem acţiuni”.
Importanța comportamentului adulților prin ochii copiilor
„Ca să ne putem ajuta copiii, trebuie să ne ajutăm pe noi. Trebuie să ne ajutăm pe noi şi să fim conştienţi de stările noastre. Să fim sinceri cu ale noastre trăiri. Având grijă de noi, putem avea grijă şi de copiii noştri.
Foarte mulţi părinţi îşi pun această mască şi nu îşi arată sentimentele în faţa copiilor. Mai mult îi învaţăm pe cei mici nişte lucruri disfuncţionale pentru ei ca viitori adulţi. Copiii simt. Îi facem să fie confuzi.
Trebuie să învăţăm să ne educăm, pentru a le da copiilor noştri un exemplu pozitiv. Copiii sunt oglinda părinţilor. Ca ei să fie în regulă, trebuie să fim noi aşa.
Pentru unii dintre noi, această lecţie a pandemiei a fost într-adevăr o lecţie. Din păcate, există şi persoanele care nu au învăţat nimic şi continuă cu un stil de viaţă nesănătos, nu merg la terapeut.
Ideal ar fi să acceptăm că avem unele probleme. Aceste simptome dacă nu sunt vindecate, ele se cronicizează”, a mai spus psihoterapeutul Bianca Pescaru.