Din cuprinsul articolului
Caderea parului sau calvitia, este o afectiune dermatologica a foliculilor pilosi. Este intalnita atat la femei, cat si la barbati si poate fi asociata cu existenta anumitor factorii ereditari, cu modificarile hormonale specifice varstei sau altor conditii fiziologice (de exemplu, sarcina) sau medicale, cu prezenta unor boli sau cu unele tratamente.
Zilnic, se pot pierde aproximativ 50-100 de fire de par, ca urmare a ciclului normal de crestere al foliculului pilos. Cand pierderea parului este mai mare (peste 150 de fire de par), este importanta vizita la medicul dermatolog pentru aflarea cauzei si prescrierea tratamentului adecvat.
Afectiuni care pot determina caderea firului de păr
Caderea parului poate fi un simptom al unei afectiuni si poate fi interpretat ca un semnal de alarma dat de organism. Printre afectiunile care pot determina caderea parului se numara:
- Dereglarile hormonale – Anumite dezechilibre hormonale, inclusiv cele asociate afectiunilor tiroidiene, la fel ca modificarile hormonale care au loc in timpul sarcinii, nasterii, in perioada de premenopauza si la menopauza, pot determina caderea parului.
- Bolile de piele – Diferite afectiuni ale pielii, precum dermatita seboreica, eczemele sau psoriazisul pot conduce la caderea parului.
- Traumatismele fizice – Caderea parului poate fi si urmarea unor traumatisme fizice sau interventii chirurgicale, astfel de evenimente avand capacitatea de a intrerupe brusc ciclul normal de crestere a parului. In decurs de cateva luni, poate fi afectata pana la 75% din suprafata scalpului. Vestea buna este ca de cele mai multe ori parul se va regenera.
- Infectiile – Anumite infectii precum impetigo (infectie bacteriana a pielii, intalnita frecvent la copii) sau sifilis pot provoca subtierea si caderea firelor de par si pot duce chiar la alopecie.
- Sindromul ovarelor polichistice – Sindromul ovarelor polichistice este unul dintre motivele pentru care multe femei se confrunta cu pierderea parului sau aparitia acestuia in zone nedorite.
- Stresul – Stresul fizic sau emotional se numara, de asemenea, printre cauzele pierderii parului. De obicei, firele de par incep sa cada dupa 2-3 luni de la manifestarea episodului neplacut, inlaturarea factorilor stresanti restabilind cresterea normala a parului, in decurs de cateva luni.
- Unele afectiuni autoimune – Printre simptomele anumitor boli autoimune precum lupus eritematos sistemic (afectiune cronica care se manifesta prin inflamatie si leziuni ale tesuturilor din organism) sau boala Basedow Graves (gusa exoftalmica) se numara si caderea parului, potrivit American Autoimmune Related Diseases Association.
Reţeta naturală pentru creşterea rapidă a părului
- Ulei de castor (ricin) – 2 linguri
- 1 galbenusde ou crud
- lingură de miere polifloră
Într-un castron, pune ingredientele menţionate. Amestecă-le bine, până când te asiguri că s-au încorporat. Aplică pastă obţinută la rădăcina şi pe lungimea părului. Acoperă-ţi capul cu o cască de dus, lăsând tratamentul să acţioneze timp de 2 ore.
Spală-ţi părul cu şampon obişnuit. Foloseşte tratamentul cel puţin o dată pe săptămâna, timp de 2 luni.
Uleiul de castor (ricin)– Acest tip de ulei este folosit de mii de ani pentru combaterea căderii părului. Are importante proprietăţi antifungice şi antibacteriale. El este benefic pentru eliminarea mătreţii, infecţiilor scalpului sau foliculilor. Acidul ricinoleic, prezent în uleiul de castor, ajută îmbunătăţirea circulaţiei sângelui spre rădăcina părului ( scalp), fiind astfel benefic pentru creşterea părului. Cercetările au arătat că potenţialul de a îmbunătăţi creşterea părului este de 5 ori mai mare decât în mod obişnuit.
Mierea – Mierea este un antioxidant puternic, cu beneficii împotriva fungilor şi germenilor. Când este combinată cu uleiul de castor, proprietăţile sale fac din miere cel mai bun tratament pentru prevenirea căderii părului.
Gălbenuşul de ou – Gălbenuşul de ou este bogat în aminoacizi şi proteine care sunt o sursă majoră de nutrienţi pentru par. În plus, el conţine diverşi nutrienţi necesari creşterii rapide şi sănătoase a părului. Biotină din gălbenuş ajută regenerarea foliculilor şi rădăcinilor
Ce consumam pentru a avea un par sanatos?
Dieta care previne caderea firului de par este bogata in:
- Omega-3 – somon, nuci, soia, fasole, seminte de in
- Fier – ficat de porc, spanac, cereale integrale
- Zinc – carne de vita, porc si pui, ciuperci, fasole, nuci, seminte de dovleac
- Seleniu – oua, carne de vita, pui, curcan, peste, ciuperci, cereale, ceapa
- Vitamina A – morcovi, spanac, dovleac, cartofi dulci, rosii, piersici, mango
- Vitamina C – patrunjel, cimbru, usturoi, sparanghel, ardei gras, varza, conopida, kiwi, portocale, grepfrut, coacaze, zmeura
- Complexul de vitamine B – cereale integrale, nuci, alune, migdale, fasole, mazare, broccoli, lapte de vaca, lapte de capra, ton, somon, fructe de mare