Din cuprinsul articolului
De la palpitații la demență e doar un pas, potrivit cercetătorilor. Fibrilația atrială, cel mai frecent tip de aritmie care afectează aproximativ 46,3 milioane de oameni din întreaga lume, și care provoacă palpitații, poate fi un potențial factor de risc pentru declinul cognitiv și demență.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Washington au realizat un nou studiu, care a scos la iveală că persoanele cu fibrilație atrială nou-diagnosticate au un risc moderat de a dezvolta demență.
Oamenii de știință au descoperit că acest risc este mai mare la adulții mai tineri sub 65 de ani și la cei fără boală cronică de rinichi.
Studiul a fost publicat recent în Journal of the American Heart Association.
Ce este fibrilația atrială?
Fibrilația atrială este cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă. Apare atunci când cele două camere superioare ale inimii – cunoscute sub numele de atrii – nu se sincronizează, provocând un ritm cardiac anormal și afectând ciruclația sângelui de la atrii către camerele inferioare ale inimii, numite ventricule.
Simptomele fibrilației atriale includ:
- palpitații,
- o senzație de fluturare în piept și/sau durere toracică de tip angină la cei cu boli de inimă preexistente,
- oboseală extremă,
- amețeli și/sau leșin,
- dificultăți de respirație
Fibrilația atrială poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, este mai frecventă în rândul adulților în vârstă.
În prezent, nu există un tratament pentru acest tip de aritmie. Cu toate acestea, medicii pot trata afecțiunea cu medicamente și proceduri chirurgicale, după cum este necesar.
Persoanele cu fibrilație atrială prezintă un risc mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral, cheaguri de sânge și insuficiență cardiacă.
Legătura dintre fibrilație atrială și demență
Potrivit dr. Nisha Bansal, profesor în Divizia de Nefrologie de la Școala de Medicină a Universității din Washington și autor corespondent al acestui studiu, spune că este bine cunoscut faptul că fibrilația atrială poate duce la accidente vasculare cerebrale, totuși asocieri cu alte complicații sunt mai puțin recunoscute.
„Din punct de vedere biologic, pare plauzibil ca fibrilația atrială să fie asociată cu alte complicații neurologice importante, chiar și în absența accidentelor vasculare cerebrale, care au motivat acest studiu.
Studiile anterioare privind asocierea fibrilației atriale cu demența au dat rezultate contradictorii, unele studii raportând o asociere puternică, iar altele demonstrând că nu există nicio asociere. Am proiectat prezentul studiu pentru a încerca să abordăm unele dintre limitările studiilor anterioare”, a precizat dr. Bansal.
În acest studiu, cercetătorii au analizat datele medicale de la aproape 200.000 de adulți din California.
În urma analizei, oamenii de știință au descoperit că, în medie, 2,79 diagnostice de demență au apărut la 100 cu de persoane cu fibrilație atrială, pe parcursul unui an, comparativ cu 2,04 diagnostice la persoanele fără această afețiune în aceeași perioadă de timp. În total, persoanele cu fibrilație atrială aveau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demență.
În plus, dr. Bansal și echipa ei au descoperit că adulții cu vârsta sub 65 de ani aveau un risc de demență cu 65% mai mare în comparație cu adulții de 65 de ani și peste. Și persoanele fără boală cronică de rinichi au avut un risc cu 14% mai mare de demență decât cei cu această afecțiune.
„Descoperirile din subgrupuri au fost de un interes deosebit – am constatat că asocierea fibrilației atriale cu riscul de demență a fost mai puternică la pacienții care erau mai tineri și la cei fără boală de rinichi. Nu am găsit diferențe în funcție de sex, rasă sau etnie.” — Dr. Nisha Bansal.