Din cuprinsul articolului
Degetele umflate pot fi un simptom alarmant, mai ales dacă sunt însoțite de alte simptome precum roșeață și durere.
O mare varietate de afecțiuni pot determina umflarea degetelor, igutaar multe dintre aceste afecțiuni nu sunt grave. Cu toate acestea, atunci când sunt asociate cu alte simptome noi sau în curs de dezvoltare, degetele umflate pot indica ceva mai grav.
Retenția de apă, uneori denumită retenție de lichide sau edem, este una dintre cele mai frecvente cauze ale degetelor umflate. Există mai multe cauze ale retenției de apă, de la dietă la condițiile de sănătate.
Atunci când corpul se menține în exces de apă, poate duce la țesuturi umflate la extremități, în special la degete. Alte simptome care pot însoți retenția de apă includ balonarea și umflarea.
Chipsurile, prajelile si alte produse bogate in sare pot cauza umflarea degetelor. Corpul tinde sa mentina constanta proportia de apa-sare. Mai multa sare in corp inseamna si o retentie mai mare de lichide, de unde si tendinta de umflare.
In mod normal retentia de lichide cauzata de consumul de alimente sarate se va regla de la sine in decurs de o zi, desi poate dura si mai mult in functie de cantitatea de sare din corp. Daca reduci consumul de sare si umflarea totusi persista, e bine sa consulti un medic.
Guta este o afecţiune cauzată de excesul de acid uric în sânge, ceea ce duce la formarea unor microcristale la nivelul ţesuturilor, inclusiv al articulaţiilor degetelor, care se umflă şi sunt dureroase.
Diverse alimente pot ameliora simptomele, dar şi alimentaţie joacă un rol important. Este de evitat consumul excesiv de alimente precum fructele de mare, carnea roşie, lintea, fasolea, năutul, sparanghelul, ciupercile, conopida, spanacul, ridichile, prazul, precum şi alcoolul, cafeaua sau băuturile răcoritoare îndulcite.
Degetele se pot umfla temporar şi ca urmare a anumitor medicamente pe care le iei, cum ar fi steroizii, contraceptivele orale, aspirina, ibuprofenul, naproxenul, antidiabeticele sau antihipertensivele.
Dacă simptomele te deranjează şi urmezi un tratament de lungă durată cu un astfel de medicament, vorbeşte cu medicul pentru a regla doza sau, de ce nu, pentru a-l schimba cu o altă variantă.
Daca oasele de la incheieturile degetului sunt marite (de exemplu, nu iti mai poti scoate inelul de pe deget), de vina poate fi osteoartrita. Aceasta forma de artrita apare odata cu varsta si se manifesta prin deteriorarea tesuturilor de la capatul articulatiilor. Osteoartrita este deseori, dar nu intotdeauna, insotita de durere si amorteala. Multe forme de artrita pot avea ca rezultat degete umflate si dureroase.
Persoanele care lucrează foarte mult la calculator pot dezvolta o afecţiune numită sindrom de tunel carpian, care constă în compresia nervului median de la nivelul încheieturii mâinii, ce poate duce la senzaţie de amorţeală, înţepătură, durere şi umflarea degetelor.
Deşi acest sindrom este cauzat, în majoritatea cazurilor, de activitatea constantă cu mouse-ul de la calculator, există şi situaţii când poate fi determinat de o problemă cu tiroida. Datele arată că femeile sunt de 3 ori mai expuse riscului de a dezvolta această afecţiune.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…