Sari la conținut

Te confrunți cu bolboroseli în stomac? Remedii naturiste pentru gâlgâitul stomacului

Arsuri la stomac
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Gâgâitul din stomac vă poate ajuta să determinați exact ce se întâmplă în corpul dumneavoastră. Gâgâitul stomacal este descris ca sentimentul inconfortabil care apare atunci când stomacul tău simte că va erupe. Apare atunci când alimentele, gazele și lichidele trec prin stomac și călătoresc în intestinul subțire. De obicei, gâlgâitul stomacal apare atunci când mănânci prea repede sau când mănânci ceva care nu a fost de acord cu sistemul tău. Dacă gâlgâitul din stomac devine o temă recurentă, poate fi un semn al unei probleme digestive.

Cauze ale gâlgâitului stomacal

Gâgâitul stomacal poate fi cauzat de ceva la fel de simplu precum foamea sau acumularea de gaze, sau poate fi un semn al unei tulburări digestive.

Să aruncăm o privire la câteva cauze comune ale gâlgâitului stomacal.

Boala celiacă și sensibilitatea la gluten non-celiacă

Boala celiacă apare atunci când sistemul imunitar reacţionează exagerat și începe să atace mucoasa intestinului subțire atunci când se consumă gluten.

Sensibilitatea la gluten non-celiacă este o sensibilitate alimentară comună la gluten care provoacă inflamație pe scară largă în tractul digestiv.

Glutenul este o proteină care se găsește într-o varietate de cereale, inclusiv grâu, orz și secară. Evitarea glutenului poate ajuta la ameliorarea gâlgâitului din stomac.

Intoleranțe alimentare

O intoleranță alimentară apare atunci când sistemul imunitar devine confuz și începe să atace tractul digestiv atunci când este consumat un anumit aliment.

Acest lucru poate provoca o serie de simptome, inclusiv un gâlgâit de stomac. Dacă vă confruntați cu gâlgâituri frecvente ale stomacului, poate fi recomandabil să faceți un test de sensibilitate alimentară.

De asemenea, puteți ține un jurnal alimentar și puteți încerca să identificați alimentele care vă pot cauza disconfort.

Încercați să eliminați aceste alimente din dietă și vedeți dacă asta vă ameliorează simptomele.

Toxiinfecții alimentare

Toxiinfecțiile alimentare apar atunci când consumați alimente contaminate. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale intoxicațiilor alimentare sunt bacteriile, virușii, paraziții, substanțele chimice și mucegaiul.

Una dintre cele mai mari preocupări legate de toxiinfecțiile alimentare este deshidratarea. Vă va ajuta să alegeți o băutură cu electroliți, să luați un supliment de probiotice și să mâncați o dietă blândă, care este blândă cu stomacul, până când începeți să vă simțiți mai bine.

Gaze

Dacă mănânci prea repede, te poate face să înghiți prea mult aer, rezultând un exces de gaz. Puteți contracara acest lucru prin câteva respirații adânci înainte de a vă concentra în masă.

Apoi, fă-ți timp, mestecă-ți foarte bine mâncarea și concentrează-te pe mâncare pentru a reduce cantitatea de aer pe care o înghiți.

BRGE (boala de reflux gastroesofagian)

BRGE (boala de reflux gastroesofagian) apare atunci când mușchiul dintre stomac și esofag nu se închide corect, ceea ce permite acizilor din stomac și conținutului stomacului să curgă în sus în esofag.

Excesul de greutate, fumatul și consumul prea mare de cofeină, alcool sau prăjeli pot agrava BRGE . Mâncați mese mai mici, pierdeți excesul de greutate și opriți fumatul pentru a ajuta la prevenirea și ameliorarea BRGE.

Foame

Primul lucru pe care trebuie să îl luați în considerare atunci când stomacul îți gâgâie este cât de mult a trecut de când ai mâncat.

Foamea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru gâlgâitul stomacului. Dacă nu ați mâncat în câteva ore, încercați să mâncați o masă mică pentru a vedea dacă vă ameliorează gâlgâitul din stomac.

Indigestia

Indigestia provoacă o senzație de arsură în partea superioară a stomacului, o senzație de gâlgâit sau gâlgâit în stomac, gaze, greață și senzația de a deveni prea plină după ce ai mâncat doar o cantitate mică de alimente.

Majoritatea oamenilor iau un antiacid pentru a-și calma indigestia; cu toate acestea, există mai multe remedii naturale care vă pot ajuta la ameliorarea indigestiei, inclusiv ceai de mentă, ceai de mușețel, oțet de mere, ghimbir, semințe de fenicul, rădăcină de lemn dulce, bicarbonat de sodiu și apă de lămâie.

Boala intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil afectează aproximativ 15% din populația SUA. IBS provoacă simptome, inclusiv balonare, dureri abdominale, constipație, diaree și gâlgâit de stomac.

Creșteți-vă consumul de fibre, mâncați regulat, faceți exerciții zilnice și eliminați alimentele care vă provoacă dureri de stomac.

Stresul

Știați că atât creierul, cât și tractul gastrointestinal au multe conexiuni nervoase identice? Există o conexiune intestin-creier. Din acest motiv, atunci când te confrunți cu stres, acesta poate avea un impact semnificativ asupra sistemului tău digestiv.

Atunci când hormonii de stres sunt eliberați în organism, pot provoca probleme digestive, inclusiv agitație în stomac, greață și indigestie.

Tehnicile de ameliorare a stresului pot reduce nivelul de stres din corpul tău și pot reduce gâlgâitul stomacului.

Gastroenterita virală

Gastroenterita virală, cunoscută și sub denumirea de gripă a stomacului, apare atunci când dezvoltați o infecție în intestine. Când aveți această infecție, poate provoca diaree apoasă, greață, vărsături, febră, crampe abdominale și gâlgâit.

O dietă blândă, consumul de lichide din belșug și odihnă vă vor ajuta să depășiți gastroenterita virală.

cancer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Remedii naturiste pentru gâlgâitul stomacal

Gâgâitul stomacal poate fi cauzat de ceva la fel de simplu precum foamea sau gazele; cu toate acestea, poate fi cauzată și de o afecțiune medicală.

Dacă vă confruntați cu o scădere în greutate inexplicabilă, febră, deshidratare, durere severă, vărsături sau diaree, este recomandabil să contactați imediat un medic.

Unele remedii naturale includ:

  • Ghimbir – Ghimbirul a fost folosit de mii de ani în medicina naturistă pentru a ameliora o varietate de probleme digestive. Dacă simțiți gâlgâituri din stomac, încercați niște ghimbir. Ghimbirul oferă protecție antivirală, antibacteriană și antiinflamatoare pentru a reduce gazele, a îmbunătăți digestia și a ameliora greața.
  • Probiotice – Probioticele sunt bacterii vii care sunt benefice pentru tractul digestiv. Aceste bacterii se găsesc în alimentele fermentate precum iaurtul, kimchi și varza murată. În plus, luarea unui supliment de probiotice poate ajuta la umplerea tractului digestiv cu probiotice pentru a vă îmbunătăți sănătatea generală a intestinului.
  • Stretching – S-a demonstrat că yoga sau întinderea ajută la ameliorarea gâgâitului și a gazelor prinse în tractul digestiv. Masează-ți colonul ascendent și descendent întinzându-te mai întâi pe spate. Apoi îmbrățișează-ți genunchiul drept în piept și respiră adânc de trei ori. Apoi repetați acest lucru pe partea stângă.

Obțineți ameliorarea tulburărilor digestive

Gâgâitul din stomac nu este niciodată plăcut. De cele mai multe ori provoacă disconfort temporar și se rezolvă de la sine. Cu toate acestea, dacă aveți gâlgâit persistent în stomac, poate fi un semn că aveți o problemă de sănătate subiacentă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel