Din cuprinsul articolului
O persoană care a fost vaccinată împotriva COVID-19 și a suferit efecte adverse moderate sau severe poate fi eligibilă pentru despăgubiri începând de la 1.000.000 de euro, potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat. În cazul decesului ca urmare a vaccinării cu COVID-19, moștenitorii pot primi sume în valoare totală de 5.000.000 de euro.
Adoptarea acestei propuneri prezintă riscul ca milioane de români afectați de COVID-19 să inițieze acțiuni în instanță în speranța că cererile lor vor fi validate de un sistem judiciar deja supraîncărcat.
Un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19 a fost depus la Senatul României.
Astfel, după articolul 4, se propune introducerea articolului 4 – Răspunderea pentru efectele adverse ale vaccinării împotriva Covid19, care prevede răspunderea civilă, penală și administrativă cu privire la afectele adverse medii și grave sau decesul cauzat de administrarea vaccinului împotriva COVID-19.
„În cazul vaccinării împotriva COVID-19, dacă persoana vaccinată suferă efecte adverse medii și grave, producătorul vaccinului, personalul care a vaccinat-o, unitatea sanitară unde a fost aplicat vaccinul, angajații Ministerului Sănătății, precum și ministrul, prim-ministrul care au solicitat populației să se vaccineze, promovând vaccinurile împotriva COVID-19, răspund civil, penal și administrativ de aceste efecte, urmând să despăgubească victima cu sume pornind de la 1.000.000 de euro.
În cazul vaccinării împotriva COVID-19, dacă persoana vaccinată decedează, producătorul vaccinului, personalul care a vaccinat-o, unitatea sanitară unde a fost aplicat vaccinul, angajații Ministerului Sănătății, precum și miniștrii, prim-miniștrii care au solicitat populației să se vaccineze, promovând vaccinurile împotriva COVID-19, răspund civil, penal și administrativ de aceste efecte, urmând să despăgubească moștenitorii cu sume pornind de la 5.000.000 de euro.
Vinovăția și despăgubirile vor fi stabilite de către instanța de judecată, la solicitarea victimelor și moștenitorilor, precum și a oricăror alte persoane fizice sau juridice interesate. În caz de deces, organele de cercetare penală se pot sesiza și din oficiu”, se arată în proiectul de lege.
Despăgubirile vor fi stabilite de către instanța de judecată, la solicitarea victimelor și moștenitorilor, precum și a oricăror alte persoane fizice sau juridice interesate.
Există riscul ca milioanele de români să formuleze acțiuni în instanță sperând să primească bani în plus.
Proiectul de lege prezintă deficiențe majore din perspectiva logicii juridice, în principal raportat la oportunitatea și punerea sa în practică.
Problema este că nu există criterii prin intermediul cărora se poate stabili trasabilitatea raportului cauzal între fapta celui responsabil, care a determinat persoana prejudiciată să se vaccineze.
O altă problemă este că multe persoane s-ar putea afla în imposibilitate de a-și susține pretențiile din punct de vedere probatoriu, din cauza duratei de timp de la momentul de debut al vaccinării și eventualul moment al sesizării instanței de judecată, potrivit Legal Badger, citat de EVZ.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…