Din cuprinsul articolului
Taxa pe zahăr. Rezultatele obținute după introducerea acesteia sunt îmbucurătoare. Taxa pe industria băuturilor răcoritoare din Regatul Unit, o taxă pe zahăr, a dus la o scădere semnificativă a consumului zilnic de zahăr la copii și adulți în ultimele 12 luni.
Anul acesta și Guvernul României a impus o taxă asemănătoare, deși nu suntem siguri că intenția a fost să se îmbunătățească starea de sănătate publică sau s-a urmărit creșterea veniturilor la bugetul statului.
Doar zahărul din băuturile răcoritoare reprezintă peste jumătate din acest total, însă aportul zilnic total de energie din zaharuri libere este în continuare mai mare decât procentul de 5% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, în special în rândul copiilor, este legat de un risc mai mare de creștere în greutate, diabet de tip 2, boli coronariene și deces prematur.
Pentru a evalua impactul taxei asupra consumului total de zahăr, cercetătorii s-au bazat pe 11 ani de răspunsuri la ancheta anuală reprezentativă la nivel național privind dieta și nutriția din Regatul Unit.
Ei au examinat modificările absolute și relative ale aportului total de zaharuri dietetice libere din toate alimentele, din băuturile răcoritoare combinate și, separat, numai din băuturile răcoritoare.
Aportul de proteine a fost utilizat ca element de comparație, deoarece ar putea fi în continuare afectat de factori precum creșterea prețurilor la alimente.
Rezultatele arată că, după anunțarea taxei pe zahăr, zaharurile libere consumate din toate băuturile răcoritoare s-au redus la jumătate la copii și au scăzut cu o treime la adulți, comparativ cu perioada anterioară anunțului. Mai mult de jumătate din acest total a provenit numai din băuturi răcoritoare, reprezentând aproximativ 3 g/zi (reducere relativă de 23,5%) la copii și aproximativ 5 g/zi (reducere relativă de puțin sub 40,5%) la adulți. Aportul de proteine a rămas stabil atât la copii, cât și la adulți.
Aportul de energie din zaharuri libere ca proporție din energia totală consumată nu s-a modificat semnificativ în urma introducerii taxei, ceea ce sugerează că oamenii nu și-au modificat substanțial dietele prin înlocuirea cu alimente și băuturi mai zaharoase.
Scăderea consumului de zaharuri libere observată la nivelul întregii diete sugerează că și consumul de zaharuri libere din alimente a scăzut încă din 2008, posibil din cauza semnalelor de sănătate publică care au urmat anunțului.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…