Sari la conținut

Tatuajele nu sunt pe viață! Laserul care șterge „picturile” nedorite

Cristina Lica

Tatuajele regretate sau care încurcă la obținerea unui job se pot scoate, fără cicatrici, cu ajutorul unui laser de ultimă generație. Cel mai greu „ies” de pe piele tatuajele făcute de amatori, extinse, cele foarte colorate, dar și cele de pe glezne sau mâini

Fetele care aspiră la o carieră de stewardesă, tinerii care se pregătesc pentru Academia de Poliție sau școli militare, dar și absolvenții care vor să se angajeze în companii serioase sunt clienți fideli ai clinicilor dermatologice unde se practică astfel de proceduri. O altă categorie sunt părinții care vor să le dea copiilor un exemplu pozitiv sau împătimiți ai tatuajelor care le scot pe cele vechi, doar pentru a-și face altele, în vogă. Laserul poate șterge inclusiv tatuajele cosmetice pentru accentuarea sprâncenelor și pentru conturul buzelor. E nevoie de patru, până la zece ședințe,  ca să fie înlăturate complet.

Operele amatorilor, mai greu de scos

De-a lungul timpului, s-au încercat mai multe tehnici, mai invazive, de înlăturare a desenelor de pe piele, de la excizie chirurgicală, până la dermabraziune, peeling chimic sau proceduri cu lumină intens pulsată. Pe lângă faptul că rezultatele au fost modeste, de cele mai multe ori, prețul plătit pentru ștergerea tatuajului a fost o cicatrice inestetică. „Standardul de aur” acceptat și folosit, în prezent, pentru îndepărtarea tatuajelor îl reprezintă sistemele Laser Q-Switched, care emit fascicule de lumină, ce fragmentează pigmentul în mici particule, care sunt înlăturate apoi de celulele sistemului imunitar. Odată cu fiecare ședință, pigmentul tatuajului se dizolvă până dispare. Totul se face țintit, țesuturile din jur nu absorb energia laser. „Tatuajele profesionale ies mai ușor decât cele negre, efectuate de amatori sau cele foarte vechi, care sunt, de obicei, mai profunde. Și cele cu o multitudine de culori sunt mai dificil de îndepărtat, fiind nevoie de mai multe sesiuni de tratament”, explică dr. Ilinca Mohora, medic dermatolog. De asemenea, „picturile” de la nivelul extremităților (glezne, mâini) răspund mai greu la terapia laser.

Înlăturarea completă a unui tatuaj necesită, în medie, 4-10 ședințe, la un interval de 6-8 săpămâni. Procedura se realizează sub anestezie locală și durează circa 10-20 de minute, în funcție de dimensiunea tatuajului. Pe măsură ce se vindecă, pielea poate căpăta o nuanță mai deschisă sau mai brună, însă aceste efecte sunt, de obicei, temporare. Înainte de procedura propriu-zisă, pacientul este supus unei consultații dermatologice amănunțite și unei testări prealabile, care arată dacă metoda leaserului funcționează în cazul său.

Interzis celor sub 18 ani!

Anumite culori precum galben, verde, purpuriu, bleu sunt foarte greu de șters față de negru. Unele persoane dezvoltă reacții alergice la pigmenți, în special la cei de culoare roșie. Pot apărea răni la nivelul țesutului sau reacții inflamatorii la vopseluri sau metale. Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, nu au voie să se tatueze fără aprobarea părinților tinerii sub 18 ani, dar nici persoanele cu vitiligo sau psoriazis sau alți membri ai familiilor acestora, și cei cu boli infecțioase cutanate.

Atenție la salon. Risc de hepatite și HIV

Cele mai frecvente probleme asociate tatuajelor sunt infecțiile locale, printre care dermatita de contact, cicatrizarea inestetică sau, în cazuri mai grave, infecții cu hepatita B, C, tetanos, HIV sau infecții cu stafilococ, care apar ca urmare a nesterilizării corespunzătoare a instrumentelor. Printre simptomele dermatitei se numără mâncărimile, tumefacția locală, înroșirea zonei sau scurgerea unui ser din zona tatuată.  În cazul în care apar dificultăți la înghițire, respirație sau alte reacții alergice grave, pacienții trebuie să apeleze cât mai repede la medic. Există o serie de factori de risc care predispun la apariția unor probleme de sănătate în urma realizării unui tatuaj, care țin de imunitatea individuală (rezistența de a face față imediat unei infecții și de a o elimina rapid din organism). De asemenea, cei cărora rănile li se cicatrizează mai greu ar trebui să evite și tatuajele.

Dușuri, în loc de băi fierbinți

Problemele minore care apar după efectuarea unui tatuaj, de tipul inflamațiilor sau durerilor locale, ce nu sunt însoțite de febră și frisoane, se pot trata cu succes și acasă. Zona trebuie îngrijită cu creme și săpunuri antibacteriene, unguente antibiotice cu vitamina A și D. Băile fierbinți sunt contraindicate imediat după efectuarea tatuajului, iar înotul trebuie evitat timp de două săptămâni. După ce zona este vindecată complet, trebuie protejată întotdeauna de soare cu creme cu factor de protecție solar cât mai mare, de preferat minimum 30, întrucât razele soarelui pot deteriora tatuajul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel