Din cuprinsul articolului
Ieri seară a avut loc reprezentația cu numărul 100 a piesei Tatăl, piesă interpretată de Victor Rebengiuc pe scena de la Bulandra timp de 2 ani. Înaintea artistului au fost adusi campioni olimpici în sport și educație, oameni tineri care tocmai au început să studieze actoria ori elevi de liceu.
„Mămica, unde este mămica mea? Vreau să vină mămica mea!” – țipă Victor Rebengiuc pe scenă în copleșitorul final al piesei Tatăl.
Piesa Tatăl, regizată de Cristi Juncu, a debutat pe scena Teatrului Bulandra în urmă cu doi ani. Textul, compus de Florian Zeller, premiat în 2014 cu Premiul Moliere pentru cea mai bună piesă și propus în 2016 pentru Premiile Tony și Olivier, a fost tradus în limba română de Carmen Iernilă și a fost adaptat pentru scenă de Raluca Aprodu.
La premieră, actorul avea 89 de ani, iar acum la 91 apare după spectacol având bastonul în mână și îi întâmpină în foaier pe oaspeții speciali, campioni olimpici români – Simona Amânar, Marius Urzică, Marian Drăgulescu – „dar eu vă știu de la televizor, abia aștept să înceapă gimnastica!”), precum și tineri pe care nu îi cunoaște – „studenți la actorie? Ah, artiștii”, exclamă zâmbind.
Vă mulțumesc că ați venit la spectacol! Este un spectacol pe care noi îl iubim foarte tare și evident că dumnevoastră, personalități însemnate ale sportului românesc ați fost în sală și m-ați emoționat când am urcat pe scenă.
Performanța dumnevoastră este făcută cu sânge de-adevăratelea. Vă mulțumesc pentru tot ce faceți pentru că rezultatul muncii voastre extraordinare și toată țara vă aplaudă pentru că meritați, a transmis maestrul Victor Rebengiuc, vizibil emoționat de prezența olimpicilor români.
Federația Română de Gimnastică a transmis și un mesaj pe pagina sa de Facebook.
Excelența a fost celebrată atât pe scenă, cât și în sala “Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra.
Maestrul Victor Rebengiuc a oferit încă o interpretare de excepție în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române și a Alteței Sale Regale Principesa Maria la cea de-a 100 reprezentație cu piesa “Tatăl” a lui Florian Zeller.
Simona Amânar, Silvia Stroescu, Dana Sofronie, Marian Drăgulescu, Marius Urzică, Ioan Suciu, Lăcrămioara și Cristian Moldovan, Dan Potra, Răzvan Șelariu și Andrei Muntean alături de reprezentanții FRG, ai COSR și de alți campioni de la canotaj, kaiac-canoe, atletism, scrimă, tenis de masă, medaliați la Jocurile Olimpice sau Paralimpice au fost invitați la spectacol alături de elevi premiați la olimpiadele naționale și internaționale.
Cadoul oferit de Simona Amânar din partea gimnasticii din România, precum și mesajul Nadiei l-au emoționat pe marele actor!
Vă mulțumim, Maestre!, este mesajul apărut pe pagina de Facebook a Federației Române de Gimnastică.
Nadia Comăneci a regratat că nu a putut ajunge la spectacol, însă i-a transmis actorului Victor Rebengiuc un mesaj video cu totul special.
Bună seara!
Sunt onorată să vă adresez câteva cuvinte în această seară care celebrează performanța.
Arta teatrală, ca și sportul, presupune muncă și devotament, determinare și dorința de a excela în ceea ce faci.
Dacă 10 a rămas simbolul perfecțiunii în gimnastică, 100 înseamnă de 10 ori perfecțiune. Iar astăzi, am înteles că este pusă în scenă reprezentația cu numărul 100 a piesei ”Tatăl” în care maestrul Victor Rebengiuc joacă rolul principal.
Cu această ocazie, cu reverență, vreau să adresez câteva cuvinte marelui actor Victor Rebengiuc: Vă apreciez și vă iubesc enorm, maestre! Vă doresc multă sănătate și putere să bucurați de viața și să inspirați alte zeci de generații cu talentul și dăruirea dvs.!
Felicit toți sportivii prezenți în sală pentru rezultatele lor competiționale, dar și pentru că în această seară au ales să vadă și să aplaude performanța într-un domeniu la fel de valoros pentru țara noastră: arta teatrului românesc!
Vă doresc tuturor o seară magică!, a transmis Nadia Comăneci.
Anne încearcă cât poate să aibă grijă de André, tatăl ei, a cărui memorie nesigură îl face din ce în ce mai vulnerabil. Descurajați de caracterul lui irascibil, îngrijitorii nu-i sunt de nici un ajutor și îl părăsesc unul după altul. Amintirile tatălui se dezintegrează treptat. Totul este încețoșat în jurul lui, un melanj confuz în care se amestecă locurile între ele și cei dragi cu cei străini. În amurgul existenței sale, nedumerirea lui îl strânge din ce în ce mai mult într-o singurătate ireversibilă. Profund emoționant, Tatăl este o poveste de familie serioasă și realistă și o privire nesentimentală, intens emoțională asupra lumii prin ochii unui bărbat care se confruntă cu demență, o ilustrare dramatică a pierderilor fizice care apar împreună cu cele mentale.
“În mod cert, cea mai puternică senzație pe care o resimt în relație cu acest proiect e una de slăbiciune. Slăbiciune față de acest text, cu fiecare prilej cu care mă reîntâlnesc cu el și ajung să îl trec prin filtru propriu. Slăbiciune, în definitiv, față de oamenii ajunși aproape de capăt, dar prinși o vreme în acest prag difuz, la limita dintre prezență și absență” – Maria Veronica Vârlan
“Am mers la repetiții și am văzut cum, în fiecare zi, domnul Rebengiuc, un domn distins și jovial de 89 de ani, se transformă în actorul Victor Rebengiuc, forța asta creativă care nu are vârstă, parcă nu are nici corp și care ne ia cu ea. Lucrul alături de el a fost o experiență profesională intensă și specială: mi-a adus aminte lucruri despre teatru pe care le uitasem sau pe care, poate, nu le-am știut niciodată” – Oana Tudor, scrie THEATRUM.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…