Din cuprinsul articolului
Tartrul dentar, această peliculă subțire care se formează în mod constant la baza dinților care este alcătuită din resturi alimentare, salivă și microorganisme, este extrem de periculoasă pentru dinții tăi.
Dacă inițial are o consistență moale, în timp, aceasta acumulează substanțe anorganice, în principal săruri de calciu din salivă, se întărește și se transformă într-un depozit dur.
Procesul de transformare a plăcii în tartru începe la 20 de ore după apariția plăcii, iar mineralizarea acesteia este de obicei finalizată după două săptămâni.
„Placa întărită pătrunde treptat adânc sub gingii, unde începe necroza tisulară, distrugerea osului maxilarului și formarea de pungi parodontale patologice. Atunci când depunerile întărite afectează rădăcina dintelui, fibrele aparatului de susținere se distrug, ceea ce duce la apariția mobilității dentare, și, în timp, la pierderea dinților.”, explică medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.
Există mai multe cauze care duc la apariția tartrului, iar prima incriminată este igiena precară (incorectă și neregulată). Apoi, vorbim, sigur, despre o alimentație nesănătoasă care, de obicei, conține cantități mari de alimente moi, carbohidrați, prăjeli, precum și alimente de tip fast food, zaharuri și băuturi carbogazoase care afectează negativ starea cavității bucale și este direct legată de apariția plăcii în gură.
„Bacteriile se dezvoltă cel mai bine într-un mediu bogat în carbohidrați și proteine, de aceea este necesar să se monitorizeze cantitatea și calitatea alimentelor consumate. Pentru sănătatea bucală, este necesar să consumați fructe și legume solide, produse lactate fermentate, alimente bogate în fluor, fosfor, calciu și potasiu. Gustările frecvente contribuie, de asemenea, la formarea tartrului, deoarece după fiecare contact cu alimente sau băuturi, microflora cavității bucale este perturbată.”, explică medicul stomatolog.
Ocluzie dentară dezechilibrată, tulburările metabolice provocate de diabetul zaharat, unele boli ale tractului gastro-intestinal sau bolile tiroidiene, utilizarea frecventă a medicamentelor, în special a antibioticelor sau înghesuirile, precum și malpozițiile dentare duc la acumularea plăcii moi în anumite zone ale dentiției.
„Sigur, nu uităm să adăugăm la motivele care duc la apariția tartrului obiceiurile nesănătoase: consumul de alcool și fumatul. Âigările conțin o cantitate mare de gudron care se depune pe smalț, ceea ce duce la formarea plăcii dentare. Alcoolul conține acizi care ”corodează” dinții și creează condiții favorabile formării depunerilor de tartru.”, ne mai spune medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.
Odată ajuns în situația de a se confrunta cu instalarea tartrului dentar, medicul stomatolog este cel care oferă și soluția.
„Îndepărtarea mecanică a tartrului este efectuată de către medic folosind o chiuretă specială. Folosind-o, medicul dizlocă tartrul și îl separă de dinte, apoi răzuiește suprafața. Această metodă nu este ideală, deoarece nu permite îndepărtarea corespunzătoare a tartrului subgingival și, în plus, pacientul are un anumit disconfort în timpul procedurii (este mai traumatică).
În prezent, există modalități mai eficiente de a scăpa de tartru, astfel încât curățarea mecanică este rar utilizată. Eliminarea tartrului cu ajutorul ultrasunetelor se efectuează cu ajutorul unui aparat special, care permite seliminarea nu numai a depozitelor vizibile, ci și a celor ascunse sub gingie. Detartrajul cu ultrasunete este cea mai frecvent folosită metodă de înlăturare a depozitelor dentare. După îndepărtarea depozitelor, medicul lustruiește dinții, deoarece placa se acumulează pe o suprafață netedă mult mai lent decât pe una rugoasă.”, explică specialistul.
Iată un capitol despre care dr. Alin Gabor vorbește întotdeauna mult și pe înțelesul tuturor. Revine și astăzi și explicăă din nou despre igiena dentară care este prima și cea mai eficientă metodă de luptă împotriva tartrului.
„Pentru a scăpa de placă și a preveni apariția tartrului, trebuie să vă spălați dinții cel puțin de două ori pe zi și, dacă este posibil, după fiecare masă (sau cel puțin clătiți-vă gura după ce ați mâncat). Ar trebui să vă spălați dinții nu numai din exterior, ci și din interior, deoarece tartrul se formează de obicei acolo. În plus, se recomandă utilizarea aței dentare pentru a curăța spațiul dintre dinți. Este bine să evitați scobitorile, deoarece acestea rănesc gingiile.
Un alt instrument eficient pentru curățarea spațiilor interdentare, unde nu poate ajunge ața dentară sau periuță, este irigatorul sau dușul bucal. Este un dispozitiv care vă permite să curățați zonele cele mai dificil de atins ale cavității bucale cu un flux de apă, fără a deteriora gingiile.”, conchide medicul stomatolog, asistent universitar, dr. Alin Gabor.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…