Din cuprinsul articolului
Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziționate de țările UE în perioada de vârf a pandemiei au fost aruncate între timp, la un cost estimat la 4 miliarde de euro pentru contribuabili, susține publicația Politico într-o amplă analiză privind vaccinurile covid. Iar aceasta este aproape sigur o subestimare.
De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârșitul anului 2020, țările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa). Multe dintre acestea zac acum în depozitele de deșeuri de pe continent.
Calculele bazate pe datele disponibile arată că țările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populației lor. În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat și cel mai mare volum brut de fiole.
Politico precizează că cifrele prezentate se bazează pe cifre din 19 țări, în condițiile în care guvernele din Franța, Polonia, Cehia, Ungaria Grecia și Letonia nu au dorit să dezvăluie cantitatea de vaccinuri care au ajuns la gunoi. De asemenea, pentru Spania, Irlanda și Suedia, analiza a folosit date publicate în presă.
Dacă această rată medie de risipă ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar însemna peste 312 milioane de vaccinuri distruse.
În clasamentul numărului de vaccinuri comandate, România se află pe locul 5. România este a șasea țară din UE în funcție de numărul populației.
Țările UE au fost obligate să cumpere doze chiar și atunci când pandemia s-a diminuat
Multe dintre vaccinurile în cauză au fost cumpărate la apogeul pandemiei în 2021, când UE, SUA și Marea Britanie se străduiau să gestioneze un număr limitat de doze. În acea perioadă de agitație, UE a încheiat cel mai mare contract al său pentru achiziționarea a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.
Acordul UE a fost lăudat la acea vreme. Dar atât dimensiunea, cât și calendarul acordului s-au dovedit problematice.
Țările au fost obligate să cumpere doze chiar și atunci când pandemia s-a diminuat, scrie Politico, în timp ce eforturile de a dona vaccinuri în exces țărilor terțe au fost zădărnicite de scăderea cererii și de probleme organizatorice.
România a aruncat peste 36% din vaccinurile primite.
Politico precizează că Polonia și Ungaria au încetat să accepte vaccinuri și sunt date în judecată de Pfizer pentru neplată.
În România, procurorii au început urmărirea penală a fostului premier și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că achizițiile excesive de vaccinuri au provocat daune de peste 1 miliard de euro statului.
Între timp, vaccinurile vor continua să vină, contractul revizuit cu Pfizer obligând țările europene să cumpere vaccinuri până cel puțin în 2027.