Categories: Mediu curat

Țările cu aerul cel mai curat din lume. Pe ce loc se clasează România?

Oamenii de știință spun că poluarea aerului este o „catastrofă globală pentru sănătate”.

Doar șapte țări din lume au respectat nivelurile sigure de poluare a aerului în 2023, arată un nou raport al companiei elvețiene IQAir, specializată în tehnologia calității aerului.

Raportul privind calitatea aerului la nivel mondial, publicat în această săptămână, se bazează pe datele provenite de la peste 30.000 de stații de monitorizare din 134 de țări, teritorii și regiuni, notează EuroNews.

Dintre acestea, s-a constatat că 124 au încălcat nivelurile sigure de PM2,5 (particule fine), conform orientărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aceste particule microscopice, cu un diametru mai mic de 2,5 microni, pot fi inhalate adânc în plămânii noștri și pot ajunge chiar în sângele nostru. Acestea au fost asociate cu boli cardiace și pulmonare, hipertensiune arterială, risc crescut de astm, depresie și anxietate și moarte prematură.

Care sunt cele șapte țări care respectă nivelurile de siguranță ale calității aerului?

Cele șapte țări care au respectat nivelul de siguranță de cinci micrograme pe metru cub de aer (µg/m3) sau mai puțin au fost Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă.

Puerto Rico, Bermuda și Polinezia Franceză s-au încadrat, de asemenea, în nivelurile de siguranță.

În Europa, Islanda a avut cel mai curat aer, cu 4µg/m3, urmată de Estonia cu 4,7µg/m3 și Finlanda cu 4,9µg/m3.

A fost folosită o scală de culori pentru a indica nivelurile de poluare, multe țări europene încadrându-se în categoria verde, care indică niveluri de până la dublul standardului de siguranță.

Începând cu cele mai puțin poluate, acestea au inclus Suedia, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Liechtenstein, Danemarca, Regatul Unit, Andorra, Letonia, Ucraina, Olanda, Luxemburg, Elveția, Germania, Belgia, Franța, Austria, Spania și Rusia.

Orașele europene au înregistrat îmbunătățiri față de raportul din 2022, 54% dintre acestea fiind clasificate verzi în 2023, față de 39% în anul precedent.

Sursă foto: IQAir / Concentrațiile de PM2,5 în întreaga lume

Cât de gravă este poluarea aerului în alte țări europene?

În categoria galbenă – care denotă niveluri de poluare de până la trei ori mai mari decât standardul de siguranță – au fost incluse Lituania, Republica Cehă, Ungaria, Malta, Slovacia, Bulgaria, Croația, Polonia, Cipru, Slovenia, Italia și Ungaria.

Croația a înregistrat cele mai mari progrese în 2023 în ceea ce privește reducerea nivelurilor de PM2,5, media anuală scăzând cu peste 40 % față de 2022. Ea a reușit acest lucru prin creșterea utilizării surselor regenerabile de energie, care reprezintă până în prezent peste 31% din mixul energetic al țării – mult peste media UE de 23%.

Croația a introdus, de asemenea, politici de eliminare treptată a cărbunelui până în 2033, de reducere a emisiilor de metan cu 30% față de nivelurile din 2020 până în 2030 și de încetare a defrișărilor până în 2030.

În categoria portocalie – de până la cinci ori mai mult decât nivelurile de siguranță – s-au aflat Moldova, România, Albania, Grecia, Turcia, Serbia și Muntenegru.

Bosnia și Herțegovina a înregistrat o scădere de 18% a nivelurilor de PM2,5 în 2023 față de 2022, dar rămâne cea mai poluată țară din regiune, urmată de Macedonia de Nord – ambele au intrat în categoria roșie, cu niveluri de poluare de peste cinci ori mai mari decât standardul de siguranță.

Igdir din Turkiye este cel mai poluat oraș din Europa, cu niveluri de PM2,5 de peste nouă ori mai mari decât standardul de siguranță.

De ce sunt importante datele privind calitatea aerului?

Rapoartele privind calitatea aerului reprezintă un apel important la acțiune pentru reducerea nivelului de poluare, care este de obicei cel mai ridicat în zonele în care locuiesc grupuri de persoane vulnerabile și subreprezentate.

Din cauza lipsei de date în țările africane, o treime din populația continentului nu are acces la date privind calitatea aerului, ceea ce înseamnă că multe dintre acestea nu au putut fi incluse în studiu.

„Un mediu curat, sănătos și sustenabil este un drept universal al omului”, a declarat Frank Hammes, CEO global al IQAir. „În multe părți ale lumii, lipsa datelor privind calitatea aerului întârzie luarea unor măsuri decisive și perpetuează suferința umană inutilă”.

„Datele privind calitatea aerului salvează vieți. Acolo unde calitatea aerului este raportată, se iau măsuri, iar calitatea aerului se îmbunătățește.”

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

8 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

28 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: