Din cuprinsul articolului
Cancerul de col uterin ar putea fi eradicat până în 2040 datorită vaccinării… cel puțin în Marea Britanie. Şefa Serviciului Naţional britanic de Sănătate (NHS), Amanda Pritchard, a declarat că obiectivul de a preveni cancerul de col uterin în Regatul Unit ar putea fi atins în două decenii, odată cu îmbunătăţirea ratelor de vaccinare şi de screening. În prezent, aproximativ 2.600 de femei din Anglia sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer.
Pentru a atinge acest obiectiv, Pritchard solicită NHS să se inspire din practicile de succes aplicate în timpul pandemiei de COVID-19, prin distribuirea de vaccinări în comunităţi. De asemenea, planifică îmbunătăţiri ale aplicaţiei NHS pentru a facilita verificarea istoricului de vaccinare şi pentru a face programări mai uşoare.
Vaccinul HPV este esenţial în reducerea cancerului de col uterin cu aproape 90%. Eliminarea acestui tip de cancer, conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, presupune o rată scăzută de patru cazuri la 100.000 de persoane, un obiectiv la care multe ţări lucrează la nivel global.
Australia, de exemplu, și-a propus un obiectiv similar pentru anul 2035. Pentru atingerea acestui scop, OMS indică necesitatea unor rate de vaccinare de 90% și a unor rate de screening de 70%.
În prezent, în Anglia, aproximativ 86% dintre fete și 81% dintre băieți primesc vaccinul împotriva HPV. HPV-ul, care cauzează 99% din cancerele de col uterin, este prevenit în proporție de 90% de către vaccin, iar screeningul cervical continuă să fie esențial în prevenirea acestui cancer și în asigurarea tratării timpurii a bolii.
Programul de screening poate detecta semnele timpurii ale cancerului și poate preveni apariția a trei sferturi din cazuri. Totuși, în Marea Britanie, una din trei persoane eligibile pentru screening nu participă la această examinare.
Pentru a soluționa această problemă, în Regatul Unit vor fi extinse kiturile de autotestare pentru depistarea cancerului de col uterin.
Deși în Anglia există 9,5 cazuri de cancer de col uterin la 100.000 de femei – mai mult decât dublul ratei țintă – de când vaccinul împotriva HPV a început să fie administrat fetelor, în 2008, s-a înregistrat o reducere semnificativă a numărului de cazuri de cancer de col uterin în acest grup, cu 87%.
Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la femeile sub 44 de ani, alături de cancerul de sân. În Anglia, screeningul este oferit la fiecare trei ani pentru femeile cu vârste între 25 și 49 de ani și la fiecare cinci ani pentru cele cu vârste între 50 și 64 de ani.
Şefa NHS promite măsuri pentru a face „mai uşor ca niciodată” ca oamenii să se protejeze împotriva cancerului de col uterin. Totuși, rata ridicată de jenă, experiențe negative anterioare și alte bariere psihologice rămân obstacole în participarea la programele de vaccinare și de screening.
În România, aproximativ 100.000 de fete și femei sunt vaccinate împotriva HPV-ului. În ciuda eforturilor, mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin rămâne ridicată, cu aproape 1.700 de decese înregistrate anual.
România se aliniază la proiectul european care își propune să ofere acces la tratament, diagnostic precoce și politici de prevenție pentru cancerul de col uterin. De asemenea, compensările pentru vaccinul anti-HPV intră în vigoare până la sfârșitul acestui an.
Aceste eforturi reprezintă o abordare semnificativă în combaterea cancerului de col uterin, iar atingerea acestor obiective poate contribui la eliminarea acestei boli devastatoare în viitor.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…