Din cuprinsul articolului
Țara europeană care revine la numerar. Cetățeanii au primit ghidul „Dacă vine criza sau războiul” și sunt încurajați să folosească bani cash, în detrimentul plăţilor digitale.
Deși, până de curând, părea să fie pe cale să devină prima țară complet fără numerar, Suedia crede acum că o economie bazată exclusiv pe plăți digitale poate fi vulnerabilă, iar revenirea la numerar este văzută acum ca o măsură esențială de securitate națională.
Autorităţile suedeze au trimis fiecărui cetăţean un ghid intitulat „Dacă vine criza sau războiul”, în care încurajează folosirea de bani numerar pentru rezerve şi plăţi, în detrimentul plăţilor digitale.
Motivul din spatele acestei decizii este teama de atacuri cibernetice în contextul geopolitic tensionat din Europa.
Țara care revine la bani numerar de frica războiului
Conform raportului anual al băncii centrale privind plățile publicat luna aceasta, Suedia, alături de Norvegia, are cel mai puţin numerar în circulație, ca procent din PIB, din lume.
Suedezii obișnuiți plăteau în ultimii ani cu plățile rapide prin card sau smartphone păreau să fi abandonat complet banii fizici.
Cu toate acestea, războiul din Ucraina, imprevizibilitatea din SUA și riscurile tot mai mari ale atacurilor cibernetice au schimbat radical percepția asupra unei economii exclusiv digitale.
Guvernul suedez a realizat că, în cazul unui atac asupra sistemelor bancare sau a unei pene de curent de amploare, plățile digitale ar putea deveni inutilizabile. O astfel de situație ar lăsa populația fără acces la resursele financiare, punând în pericol siguranța economică a țării, conform Karlsruhe-insider.de, preluat de ziarulromanesc.at.
Ghidul Ministerului Apărării pentru revenirea la numerar: „Dacă vine criza sau războiul”
Pentru a crește din nou acceptarea numerarului, autoritățile suedeze au demarat o campanie de informare națională.
Pliante și broșuri sunt distribuite populației, încurajând oamenii să revină la folosirea banilor lichizi și să păstreze mereu o rezervă de bani cash pentru situații de urgență.
Numai că, în contextul actual, cu războiul din Europa, imprevizibilitatea din SUA și teama de atacuri hibride rusești, care fac aproape parte din viața de zi cu zi din Suedia, acest sitem de plată este privit ca o vulnerabilitate.
În noiembrie, Ministerul Apărării a trimis în fiecare casă o broșură intitulată „Dacă vine criza sau războiul”, în care îi sfătuiește pe oameni să utilizeze în mod regulat numerar și să păstreze o rezervă care să ajungă pentru cel puțin o săptămână pentru a „consolida gradul de pregătire”.