Categories: Stil de viaţă

Ţara din Europa în care merită să trăieşti: poţi să ajungi uşor la 100 de ani! Singurul județ din România unde speranța de viață depășește 80 de ani

Tot mai multe ţări europene raportează o speranţă de viaţă crescută, în mare parte datorită accesului la servicii medicale de calitate.

Totuşi, din cauza pandemiei, speranţa de viaţă a scăzut uşor în toată Uniunea Europeană, media fiind de peste 80 de ani, cu peste 7 ani mai mare decât în România.

Unul dintre factorii luați în calcul la speranța de viață este rata mortalitații infantile. În România, cea mai mică speranță de viață la naștere s-a înregistrat în jumătatea de est a țării.

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, danezii trăiesc acum mai mult, iar speranța lor de viață depășește restul Europei. Astfel, potrivit statisticilor, nou-născuții din Danemarca ar putea să atingă chiar și 100 de ani.

Din 2002 până în 2021, speranța de viață pentru un nou-născut în Danemarca a crescut cu 4,4 ani – de la 77,1 la 81,5 ani. În Europa, aceeași creștere este de 2,5 ani.

Servicii medicale de top

„Dacă ne uităm la starea dinților noștri de-a lungul generațiilor, s-a produs o îmbunătățire extraordinară. Dar ne putem uita și la modul în care funcționăm din punct de vedere intelectual pe măsură ce îmbătrânim, aici s-au făcut progrese uriașe.

Apoi, există alte domenii în care lucrurile nu arată la fel de bine. Supraponderabilitatea a devenit o problemă mai mare și, dacă ne uităm la boli, ne-am îmbolnăvim mai mult. Dar cursul pentru asta este, de asemenea, că diagnosticăm și tratăm mai multe boli”, explică prof. Kaare Christensen,  de la Centrul danez pentru cercetarea îmbătrânirii, citat de tvr.ro.

Cifrele biroului european de statistică Eurostat mai arată că un băiat nou-născut în prezent în Danemarca se poate aștepta să trăiască până la 93 de ani, în timp ce o fată nou-născută se poate aștepta să trăiască până la 95 de ani.

În 2021, regiunile din UE cu cele mai înalte niveluri de speranță de viață la naștere au fost situate în Spania, Italia și Franța. Regiunea UE cu cea mai mare speranță de viață la naștere a fost Madrid (85,4 ani), urmată de Navarra (84,8 ani) și regiunea finlandeză Insulele Åland (84,6 ani).

Românii și bulgarii mor mai repede

De asemenea, speranțe mai mari de viață întâlnim în Castilia și Leon și provincia autonomă Trento au urmat cu 84,3 și, respectiv, 84,2 ani,urmate de Stockholm (84,1 ani) cu alte trei regiuni spaniole: Cantabria și Țara Bascilor (ambele 84,0 ani) și Galicia (83,9 ani). Top 10 include, de asemenea, Île-de-France și Rhône-Alpes din Franța și provincia autonomă Bolzano din Italia, toate cu 83,8 ani.

La partea cealaltă a clasamentului, regiunile UE cu cea mai mică speranță de viață la naștere a fost în regiunile din Bulgaria și România

Speranța de viață a femeilor (82,9 ani) a continuat să fie mai mare decât a bărbaților (77,2 ani) în 2021, ambele înregistrând scăderi suplimentare. Comparativ cu 2020, speranța de viață atât pentru femei, cât și pentru bărbați a scăzut cu 0,3 ani.

Între 2002 (primul an pentru care datele privind speranța de viață au devenit disponibile pentru toți membrii UE) și 2021, speranța de viață la naștere în UE a crescut cu 2,5 ani, de la 77,6 la 80,1 ani; creșterea a fost de 2,0 ani pentru femei și de 2,9 ani pentru bărbați.

La nivel de țară, cea mai mare speranță de viață la naștere a fost înregistrată în Spania (83,3 ani), Suedia (83,1 ani), Luxemburg și Italia (ambele 82,7 ani), în timp ce cea mai scăzută a fost în Bulgaria (71,4 ani), România (72,8 ani) și Letonia (73,1 ani).

Singurul județ din România unde speranța de viață depășește 80 de ani

Speranța de viață a crescut în România în medie cu patru ani față de 1971. Județul cu cea mai mare speranță de viață din România este Vâlcea. Aici, media este de peste 81 de ani. Totodată, este singurul județ din țara noastră unde media speranței de viață trece de 80 de ani.

Pe locul al doilea se situează Capitală cu o speranță de viață de aproape 78 de ani și jumătate. Tot în topul județelor fruntașe se află Clujul, Brașovul și Sibiul, toate cu medii de aproximativ 77 de ani.

Județele Iași și Alba trec și ele de o speranță de viață de 76 de ani jumătate, potrivit digi24.ro. În Ialomița, Satu Mare și Călărași, speranța de viață trece cu puțin de 74 de ani. Județul unde se trăiește cel mai puțin este Tulcea. Aici, un român trăiește în medie puțin peste 73 de ani.

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

32 de minute ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

o oră ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

2 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

2 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

3 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

3 ore ago

Citeste si: