Sari la conținut

Țara cu cele mai curate ape din Europa. Plajele de aici sunt toate paradisiace

croatia
sursa foto: unsplash

Vacanțele pe plajă înseamnă să stai întins pe nisip și să te bucuri de soare, însă pentru persoanele cărora le place să înoate, să facă snorkeling sau să facă fotografii, este dezamăgitor să găsească apele mai tulburi decât și-au imaginat.

Totuși, acest lucru nu va fi o problemă pentru cei care se îndreaptă spre Croația, deoarece un nou raport publicat de Comisia Europeană și Agenția Europeană de Mediu a examinat apa din cele 27 de state UE, plus Albania și Elveția, arătând că 99,1% din coasta Croației are o calitate „excelentă” a apei: 886 din 894 de locuri testate.

În conformitate cu directiva privind apele pentru scăldat Connecting The Region, apele sunt evaluate folosind date microbiologice pentru a le clasifica ca fiind slabe, suficiente, bune sau excelente. Grecia, Cipru și Austria s-au clasat pe locul al doilea în această evaluare. Raportul a arătat, de asemenea, că apele de coastă ale Europei tind să fie mai curate decât apele interioare.

Plaje în Croația

Primul lucru pe care vizitatorul străin ar trebui să îl știe despre plajele Croației este că foarte puține dintre ele sunt nisipoase. Pietricelele fine (pietre rotunjite și netede) sunt cât se poate de apropiate de nisip, iar în majoritatea cazurilor plaja este formată din pietricele sau roci netede. Și varietatea este uimitoare: unele plaje oferă seninătate pură, în timp ce altele atrag familii cu copii mici care caută locuri unde să se joace la soare. Pe unele puteți auzi murmurul barurilor și al cafenelelor; pe altele, nimic altceva decât valurile.

Facilitățile din jurul plajelor tind să fie simple: cel mult, câteva cafenele în apropiere. Nu sunt de așteptat dușuri și vestiare, deși plajele din apropierea hotelurilor au adesea o platformă betonată pentru uscarea sau schimbarea ușoară a prosopului. Cei din orașele principale și din marile centre turistice vor avea la îndemână magazinele standard, poate și un restaurant cu vedere panoramică.

Guvernul stabilește orientări stricte în materie de planificare: nicio autorizație de construire nu va fi acordată pentru o clădire situată la mai puțin de 100 de metri de Marea Adriatică. Fără prea multă industrie, țara depinde de turism, iar turismul depinde de calitatea plajelor din țară. Croația are 1.770 de kilometri de coastă continentală și 3.990 de kilometri de coastă insulară. Iată care sunt cele mai bune trei plaje:

Gornja Vala, Gradac

Gornja Vala din Gradac este cea mai mare plajă de pe Marea Adriatică, ideală pentru sport și naturism.

Aceasta este cea mai mare plajă de pe coasta Adriaticii și este situată la capătul sudic al rivierii Makarska. Este o întindere palidă de pietricele alb-alabastru (clare și translucide), protejată de vânturile din port de măslini și pini. Cei mai activi pot face sport aici, iar cei cu spirit liber se pot plimba până la plaja nudistă din apropiere, scoțându-și costumele de baie pe drum.

2- Plaja Copacabana

Copacabana, o semilună de pietricele și pietriș situată în Golful Seka, este una dintre cele mai bune plaje din Dubrovnik. Căptușită cu șezlonguri luxoase și șezlonguri albe, oferă o mulțime de activități pentru a vă distra cu sporturi nautice, paddle boarding și jocuri gonflabile pentru copii. Restaurantul de pe plajă este un motiv în plus să vă petreceți ziua aici, cu mic dejun, prânz și cină. Aveți chef de o detoxifiere? Sunt disponibile sucuri proaspete delicioase și smoothie-uri.

Plaja este ideală pentru familii: există o porțiune uriașă de coastă pe care copiii o pot explora, în timp ce dumneavoastră puteți degusta cel mai bun vin croat la barul de pe plajă sau vă puteți bucura de un masaj după înot. Este recomandată excursia cu barca la apus de soare, unde vâsliți pentru a vedea cum Dubrovnik se bucură de lumina aurie a amurgului.

3- Plajele din Insulele Pakleni, Hvar

Poate că se află doar la o plimbare cu barca-taxi de continent, dar insulele Pakleni sunt deosebite. Plajele de aici sunt toate paradisiace: printre acestea se numără paradisurile naturiste de la Stipanska și Jerolim, precum și faimosul paradis botanic de la Palmižana.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel