Medicii Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi au salvat viaţa unei tinere care săptămâna trecută a încercat să îşi pună capăt zilelor înghiţind 60 de comprimate de Paracetamol pe fondul unei probleme
Medicii Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi au reușit să salveze viața unei tinere care a încercat să își pună capăt zilelor înghiținâd 60 de pastile de Paracetamol, potrivit Ziarului de Iași.
Motivul pentru care tânara de doar 24 de ani a recurs la acest gest este suferința în dragoste.
Pacienta a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon” în stare foarte gravă, în comă. A fost transferată la Spitalul „Parhon” pentru iniţierea şedinţelor de dializă hepatică, cu scopul de a elimina substanţele toxice din organism, având în vedere că Paracetamolul determină insuficienţă hepatică atunci când este administrat în cantităţi foarte mari.
„Pacienta a fost internată în stare gravă, cu un bilanţ profund alterat şi cu afectare hepatică importantă. Din fericire şi-a revenit aproape complet după două şedinţe de dializă hepatică, acum este internată pe Secţia de Nefrologie fiind conştientă, cooperantă”, a precizat conf.univ.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.
Specialiştii au mai explicat că dializa hepatică este folosită în cazul intoxicaţiei cu medicamente care au eliminare hepatică aşa cum este Paracetamolul, procedura făcând diferenţa între viaţă şi moarte. O altă variantă ar fi fost transferul său la Bucureşti, însă pentru că starea sa era foarte gravă nu se ştie dacă ar fi supravieţuit transportului.
„Acum, pacienta îşi doreşte să nu mai treacă nimeni printr-o asemenea experienţă, îi pare rău pentru ce a făcut şi se bucură pentru că a trecut peste această încercare. În acelaşi timp, echipa medicală are satisfacţia că vede un tânăr care a venit în comă, cu speranţă foarte mică de viaţă, care acum poate să plece acasă fără sechele”, a mai completat medicul ieşean.
Reprezentanţii Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” trag un semnal de alarmă cu această ocazie, legat de utilizarea Paracetamolului de către populaţia generală şi de accidentele care pot apărea în momentul în care consumarea acestuia se face necontrolat, în doze nesupravegheate.
„Toxicitatea hepatică a Paracetamolului este ridicată la doze apropiate de doza terapeutică. Recomand administrarea medicamentelor doar sub supraveghere medicală şi păstrarea lor în locuri ferite pentru persoane vulnerabile. Prima dializă hepatică, procedura prin care i-a fost salvată viaţa tinerei, a fost pentru prima dată realizată în România la spitalul nostru, în 2003. Avem experienţă mare, iar dializa hepatică permite tratarea rapidă a acestor cazuri”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic, coordonator al Compartimentului de Transplant Renal din cadrul spitalului.
În perioada următoare, pacienta va fi supusă unui program de consiliere psihologică și va fi chemată la controale periodice.
Şedinţele de dializă hepatică au fost sistate la spitalul ieşean timp de doi ani din cauza unor probleme birocratice, însă au fost reluate din luna iulie a acestui an.