Din cuprinsul articolului
Tânăr de 18, lăsat să moară într-o încăpere de spital neîncălzită, fără mâncare și tratament. Cazul tulburător al lui Valentin Câmpeanu, un tânăr seropozitiv abandonat de statul român și lăsat să moară în condiții inumane, scoate la lumină o realitate dureroasă a sistemului psihiatric din România.
La doar 18 ani, Valentin și-a petrecut ultimele zile într-un pat fără lenjerie, într-o cameră neîncălzită a Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, unde personalul medical a refuzat să-l hrănească sau să-i administreze tratament din teama de a nu contracta HIV, scrie snoop.ro.
Născut seropozitiv și cu o întârziere mintală severă, Valentin a fost abandonat de mama sa la naștere și plasat în îngrijirea statului. De-a lungul vieții, a fost mutat între diverse instituții, fără ca drepturile sale să fie respectate. În ultimele 17 zile de viață, a fost transferat de patru ori între trei instituții, fiecare refuzând să se ocupe de el, fără ca el să fie întrebat sau reprezentat juridic.
Moartea sa, ignorată de sistem
În februarie 2004, când Valentin a fost găsit într-o stare de degradare fizică și psihică avansată, nu i s-a oferit niciun ajutor. Înainte de moarte, echipele de monitorizare au găsit condiții șocante la Spitalul Poiana Mare, unde zeci de alți pacienți au murit de frig și malnutriție. Însă, în cazul lui Valentin, spitalul a refuzat să facă autopsia necesară, considerând că decesul nu a fost suspect, deși circumstanțele ridicau mari semne de întrebare.
La zece ani după moartea sa, în 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru tratamentul inuman la care a fost supus Valentin. Aceasta a fost prima dată când un ONG, Centrul de Resurse Juridice, a reușit să reprezinte un tânăr cu dizabilități într-un caz împotriva unui stat. Sentința CEDO a adus o rază de speranță pentru mii de persoane cu dizabilități mintale aflate în grija statului român, dar schimbările în sistem rămân limitate.
Monitorizările efectuate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizația care a descoperit condițiile inumane în care se afla tânărul, de-a lungul anilor au scos la iveală un adevăr cutremurător: peste 1.500 de oameni mor anual în instituțiile de sănătate mintală din România, în condiții care sunt mult mai rele decât cele din penitenciare, unde se înregistrează aproximativ 100 de decese pe an.