Regele uleiurilor, așa este supranumit. Un adevărat miracol care acționează ca un cumul de remedii pentru a îndepărta atât boli grave, cât și afecțiuni ale pielii cum ar fi ridurile, vergeturile și chiar poate calma durerile.
Uleiurile esențiale sunt folosite de mii de ani pentru proprietățile lor vindecătoare. Sunt extrase din frunze, tulpini sau rădăcini ale plantelor cu proprietăți curative. Dar ce este uleiul esențial de tămâie?
Este un ulei esențial folosit în aromaterapie și care are o multitudine de beneficii pentru sănătate, cum ar fi eliminarea stresului cronic, a anxietății, ba chiar poate diminua durerile și inflamațiile, accelerează imunitatea și chiar poate ajuta în lupta împotriva cancerului.
Tămâia este o rășina parfumată. Această rășină se obține prin rănirea intenționată a copacilor Boswellia cu obiecte ascuțite. Copacii secretă apoi o rășină albicioasă pentru a se proteja de infecții și mici prădători (furnici, viermi etc.). Aceasta se lasă vreo 10 zile la uscat și întărit și apoi se recoltează.
De-a lungul anilor, tămâia a fost asociată cu diverse religii, în special cu cea creștină, întrucât tămâia a fost unul din darurile aduse de magi pruncului Iisus.
Cum se folosește uleiul de tămâie
Uleiul esențial de tămâie conține alfa și beta thujene, alfa și beta pinene, limonene, camfene, sabinene și myrcene. Mai conține și acizi boswelici, dar doar în cantități infime.
Cele două substanțe alfa și beta îi dau uleiului proprietățile antibacteriene, antiseptice și analgezice. Au și efecte stimulante si decongestionante. Câteva studii au demonstrat că uleiul de tămâie poate inhiba dezvoltarea tumorilor.
Acizii boswelici nu se pot descompune în procesul de distilare cu aburi, așa că nu se vor găsi în uleiul esențial decât urme. Se pot adăuga manual în uleiul esențial, dar acesta va deveni oleorășină – un produs solid și greu de amestecat. Trebuie mai întâi încălzit ca să se poată subția, dar se pot face amestecuri din oleorășină cu alte uleiuri.
Acizii boswelici au proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Sunt buni antioxidanți și pot ajuta în tratamentele contra reumatismului.
Acest ulei nu se folosește pur pe piele! Trebuie întotdeauna diluat într-un ulei vegetal (cocos, macadamia, măsline, floarea-soarelui etc.) și trebuie testat pentru alergii. Puneți o picătură pe pliul cotului și așteptați câteva ore pentru posibile reacții.
Cele mai frecvente întrebuințări ale uleiului de tămâie
Pentru relaxare. Scăpați de stres picurând 2 picături în cada cu apă caldă. De asemenea, dacă este folosit în lampa de aromaterapie sau în aromadifuzor.
Antiseptic natural. Elimină bacteriile și virusurile din spațiile închise. Este un odorizant natural, vă va ajuta să dezinfectați orice suprafață.
Produs de igienă dovedit. Ajută în problemele dentare, poate preveni cariile, halena, infecțiile bucale. Vă puteți fabrica singuri o pastă de dinți minune, amestecând ulei de tămâie cu bicarbonat de sodiu.
Produs anti-îmbătrânire de nădejde. Amestecați o picătură sau două întotdeauna într-un ulei blând și folosiți pe față și corp pentru o piele fină, fără riduri, fără vergeturi, dar neapărat testați înainte potențialul alergic în zone sensibile ca zona încheieturii mâinii.
Vă scapă de indigestie și disconfort abdominal. Se folosește intern doar dacă este 100% ulei pur, nu înghițiți uleiuri parfumate. Se amestecă o picătură într-o lingură cu miere, pentru a scăpa de balonare, gaze, sindrom premenstrual.
Remediu pentru răni, cicatrice, vergeturi, acnee. Îmbunătățește vizibil pielea afectată de aceste probleme. Se amestecă două picături în ulei vegetal blând sau în loțiunea hidratantă. Nu se aplică direct pe răni, ci doar pe pielea în curs de vindecare.
Este un antigripal natural. Ajută la calmarea tusei, în răceli, ajută la eliminarea sputei din plămâni. Folosiți în aromadifuzor sau picurați pe o cârpă și inhalați.
Acest ulei difuzat elimină energiile negative din încăperi, ajută la alungarea emoțiilor negative, a stărilor de stres, a depresiei sau anxietății și vă va ajuta să dormiți mai bine și să scăpați de insomnii.
Secretul este constanța cu care apelați la acest remediu. Dacă nu aveți aromadifuzor, e indicat să folosiți lampa de aromaterapie cel puțin câteva ore pe zi.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…