Talasemie: boala care necesită transfuzii de sânge toată viaţa. Alimente cu nutrienți esențiali

Talasemie este boala cauzată de absența sau deteriorarea genelor care produc hemoglobină, o proteină responsabilă pentru transportul oxigenului în sânge.

Pe 8 mai, în fiecare an, este comemorată Ziua Mondială a Talasemiei, la nivel mondial, pentru a atrage atenția asupra bolii genetice ale sângelui, cu răspândire pe scară largă.

Există mai multe tipuri de afecțiuni de talasemie care pot afecta grav funcționarea normală a unei persoane identificate cu aceasta. Afecțiunea este cunoscută ca fiind alfa-talasemie și beta-talasemie.

Ziua Mondială a Talasemiei, boala care necesită transfuzii de sânge toată viaţa

Prima apare atunci când există o alterare a genelor legate de proteina alfa globină, în timp ce cea din urmă este legată de gene similare care afectează producția de proteină beta globină. Categorizarea se bifurcă în continuare în numeroase subtipuri, iar tratamentele lor depind de acele subtipuri. Ca rezultat, organismul nu produce suficiente globule roșii sănătoase, ceea ce duce în continuare la o serie de complicații.

De exemplu, la purtătorul tăcut al alfa talasemiei minore, cu o genă lipsă din celulele roșii din sânge, pacienții suferă în principal de anemie și oboseală, în timp ce în celălalt tip de alfa talasemie numit boala hemoglobinei H, absența a patru gene reduce durata de viață a pacient și necesită transfuzia de sânge.

Deși nu există un remediu permanent pentru a elimina starea de talasemie din organism, gestionarea afecțiunii cu sprijin suplimentar din suplimente adecvate și încorporarea dietei și a stilului de viață potrivite pot contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu talasemie.

Acest lucru poate începe cu o dietă bogată în nutrienți, în consultare cu un expert, care poate ajuta la producția sănătoasă de celule sanguine și poate reduce severitatea simptomelor talasemiei.

În plus, suplimentele care conțin ingrediente care susțin vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, fier și acid folic, printre altele, pot stimula mecanismul de producere a globulelor roșii, ajutând în cele din urmă pacienții cu talasemie să-și îmbunătățească sistemul imunitar și nivelul hemoglobinei. Să ne aprofundăm mai departe în înțelegerea tipurilor de alimente și suplimente care pot ajuta pacienții cu talasemie.

Alimente cu nutrienți esențiali pentru pacienții cu talasemie

Consumați legume cu frunze verzi sub formă de salată: Nu este un fapt ascuns că legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, emană o cantitate enormă de fier care este benefică pentru toată lumea, în special pentru pacienții cu talasemie. Deoarece fierul este un mineral esențial care joacă un rol important în producerea de celule sanguine sănătoase, devine imperativ pentru pacienții cu talasemie să includă alimente bogate în fier în dieta lor obișnuită.

Dar este întotdeauna mai bine să consumați aceste legume cu frunze verzi sub formă de salată, deoarece gătirea lor poate elimina nutrienții cruciali prezenți în ele. De asemenea, cantitatea aportului de fier ar trebui monitorizată, deoarece supraîncărcarea cu fier poate provoca leziuni ale organelor vitale, cum ar fi inima și ficatul.

Citrice pentru vitamina C: Persoanele cu talasemie au un risc crescut de infecții din cauza sistemului imunitar slăbit. Vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul și să producă globule roșii sănătoase. Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile și grapefruiturile, conțin cantități mari de vitamina C.

Prin urmare, este esențial să includeți vitamina C în dieta dumneavoastră, fie sub formă de alimente, fie ca supliment, cum ar fi tabletele, printre alte forme disponibile.

Dietă bogată în proteine: Pentru persoanele cu talasemie, menținerea unei diete bogate în proteine poate fi crucială pentru promovarea unei vieți sănătoase.

Proteina din lapte este o sursă excelentă de proteine, dar alte surse, cum ar fi fasolea și lintea, pot oferi, de asemenea, o combinație de nutrienți precum fier, zinc și proteine, care ajută la construirea și repararea țesuturilor, precum și la producerea globulelor roșii sănătoase.

Acid folic și acizi grași omega-3: În plus, pacienții cu talasemie ar trebui să ia în considerare și suplimente de acid folic, care este o vitamina B vitală pentru producerea de globule roșii sănătoase, și acizi grași omega-3, care se găsesc în peștele gras sau suplimente cu ulei de pește, care pot ajuta la reducerea inflamației din organism și la atenuarea unor simptome.

Prin încorporarea acestor nutrienți în dieta lor, pacienții cu talasemie pot ajuta la reducerea severității simptomelor lor și la menținerea unui stil de viață sănătos.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: