Categories: Expertul zilei

Tahicardia la copii. Medic: „Poate apărea ca urmare a stresului”

Tahicardia la copii. Care sunt factorii care declanșează tahicardia la copii? Ce reprezintă această tulburare și când trebuie să fie luate măsuri? La aceste întrebări a răspuns Conf. univ. dr. Alina Costina Luca, șef secție cardiologie pediatrică, la Spitalul de Copii ” Sfânta Maria” din Iași.

Medic: „Poate apărea ca urmare a stresului”

Tahicardia se referă la o frecvență cardiacă, ce depășește 100 de bătăi pe minut. Această afecțiune poate fi cauzată de mai multe tulburări de ritm cardiac, cunoscute sub numele de aritmii. Sunt situații în care bătăile rapide ale inimii pot fi complet normale.

În cazul copiilor, tahicardia este generată de stresul școlar și de viața agitată pe care o duc aceștia.

În emisiunea BZI LIVE, r. Alina Costina Luca tahicardia la copii este generată de stresul școlar și de viața agitată pe care o duc aceștia. De cele mai multe ori, este vorba despre tahicardie sinusală, din cauza emoțiilor.

Aceasta este, de regulă, asimptomatică și se manifestă ca răspuns al organismului la diverși stimuli fiziologici, cum este efortul sau la eliberarea de catecolamine, în situații de stres, luptă, furie, frică sau anxietate.

Alte cauze care declanșează tahicardia sinusală pot fi: hipertermia malignă, hipertiroidismul, boala Kawasaki, anemia, insuficiența cardiacă, boala pulmonară cronică, ischemia coronară acută sau infarctul miocardic, hipoxia sau sevrajul.

„Pot apărea, într-adevăr, pe malformații congenitale cardiace aceste aritmii sau pot apărea ca urmare a stresului, a vieții destul de agitate, pe care o duc, a stresului școlar, a lucrărilor școlare.

Este vorba despre o tahicardie sinusală, din cauza emoțiilor, nu toate sunt amenințătoare.”, a declarat medicul Alina Costina Luca.

Periculoasă atât pentru copii, cât și pentru adulți este tahicardia paroxistică supraventriculară. În acest caz, frecvența cardiacă poate ajunge la 230-250 de bătăi pe minut.

„Tahicardia paroxistică supraventriculară, în care frecvența cardiacă crește la 230-250, nefăcând nimic. Copilul era răcit, într-adevăr, prezenta o anumită faringo-amigdalită banală, dar iată că a făcut o frecvență foarte mare.”, a explicat medicul.

Când trebuie să fie luate măsuri?

Atunci când apare dispneea, părinții ar trebui să nu mai stea pe gânduri și să-l ducă pe cel mic la medic. De asemenea, ar trebui luate măsuri și în momentul în care copilul are astenie la efort sau nu mai reușește să ia în greutate. La fel trebuie procedat și când copiii răcesc foarte des.

Pe noi, ca părinți, ar trebui să ne sperie dispneea, nu respiră copilul cum trebuie, faptul că obosește, astenie la efort, faptul că nu iau în greutate, hipotrofia staturo-ponderală sau relativ malnutriția protein-calorică, dacă vorbim de sugari, faptul că răcesc foarte repede (infecțiile respiratorii recurente).

Este sezonul infecțiilor respiratorii și unul dintre acești viruși, de care, iată, care este cunoscut încă de pe vremea lui Hipocrate, se numește virus sincițial respirator.

Și trebuie să știm că acest virus poate duce la apariția de bronșiolite, de pneumonii și care, dacă se suprainfectează, chiar bronho-pneumonii severe.”, a subliniat conf. dr. Alina Costina Luca.

Din fericire, în anul 2022 începe imunizarea împotriva virusului sincițial respirator, iar vizați sunt copiii prematuri și cei cu malformații congenitale cardiace.

„Până anul acesta, nu exista o imunizare pentru acest virus. Ne bucurăm să spunem că a apărut această imunizare, iar copiii vizați sunt copiii prematuri, al doilea grup sunt copii cu malformații congenitale cardiace.

Vorbim aici de acești copii cu malformații congenitale severe, aceste malformații cianogene, dar și malfomațiile congenitale necianogene, care deja s-au complicat cu hipertensiune pulmonară sau insuficiență cardiacă.

Pentru această imunizare sunt vizați copiii cu vârste sub doi ani, pentru a preveni infecția cu virusul sincițial respirator.”, a conchis dr. Alina Costina Luca, potrivit sursei citate

 

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

18 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

38 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

58 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: