Sari la conținut

Tabelul vârstei de pensionare. Când poți ieși la pensie, în funcție de anul în care te-ai născut, după noua lege

Sursă foto: Facebook

La 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, care aduce modificări semnificative sistemului de pensionare din România. Printre principalele schimbări se numără ajustările veniturilor pensionarilor, dar și implementarea unui mecanism dinamic care va permite modificarea vârstei de pensionare și a stagiilor de cotizare, în funcție de evoluția speranței de viață.

Conform noii legislații, acești parametri vor fi analizați și, dacă este necesar, ajustați la fiecare trei ani. Scopul acestui mecanism este de a adapta durata activității profesionale la schimbările demografice ale populației. Aceste ajustări vor asigura o corelare mai strânsă între speranța de viață și condițiile economice, contribuind astfel la sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani.

În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal. În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6).

În situaţia în care creşterea stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare este mai mică de o lună, prevederile alin. (6) nu se aplică”, se arată în lege.

Sursă foto: ANEXA 5 Ministerul Muncii

Descară tabel complet vârstă de pensionare: anexa 5 tabel varsta de pensionare

Se schimbă vârsta de pensionare din ianuarie 2035. Perioada la care femeile se vor retrage va deveni egală cu cea a bărbaților

De la data de 1 ianuarie 2035, vârsta de pensionare a femeilor va deveni egală cu cea a bărbaților. Nu doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană se dorește ca oamenii să poată să se retragă din câmpul muncii la 65 de ani. Se estimează că va fi cea mai bună variantă care să se poată corela și cu speranța de viață.

Inclusiv stagiul de cotizare ar urma să fie modificat. Cel minim va fi de 15 ani, iar cel complet, de 35 de ani.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel