Sari la conținut

TABEL: Cum diferențiezi simptomele de răceală, gripă, alergii și COVID-19?

mutațiile
Mihai Craiu, despre mutatiile virusului SARS-CoV-2

Ce este Covid-19, până la urmă, și cum îi diferențiezi simptomele specifice de răceală, gripă și alergii?

Conform WebMD, coronavirusul face parte dintr-o categorie de viruși comuni ce provoacă infecții la nivelul zonei superioare a sistemului respirator, nasului și sinusurilor. Cu toate acestea, poate fi dificil să diferențiezi simptomele de alte afecțiuni respiratorii.

După declanșarea epidemiei din China în decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat SARS-CoV-2 drept un nou tip de coronavirus.

Covid-19 este boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, responsabil pentru infecția de la nivelul tractului respirator. Poate afecta zona superioară a tractului respirator (sinusurile, nasul și gâtul) sau zona inferioară a tractului respirator (căile respiratorii și plămânii).

Se transmite precum alte coronavirusuri, de la persoană la persoană, prin particule virale. SARS-CoV-2 face parte din cele 7 tipuri de coronavirus. Dintre acestea, MERS ( sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu) și SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) sunt cele mai riscante. Celelalte tipuri cauzează răcelile comune, care în mod normal nu afectează sănătatea persoanelor sănătoase și nu prezintă un risc crescut.

SARS-CoV-2, se pare, se răspândește rapid din cauza unei noi mutații genetice care este extrem de contagioasă pentru oameni. Mutația este diferită de prima tuplină, care începe să cedeze și nu este la fel de contagioasă. În mod natural, virușii se modifică pentru a se răspândi rapid.

Imunitatea împotriva virusului se poate dobândi atât natural, cât și prin vaccin. Imunitatea naturală se obține când majoritatea unei populații a contractat virusul și s-a recuperat în urma răspunsului imunitar al organismului. Anticorpii produși în timpul primei infecții rămân în corp o anumită perioadă de timp, ceea ce face individul să reziste unei alte infecții cu același agent patogen. Vaccinul funcționează pe același principiu. Acesta face organismul să creadă că a fost infectat cu un anumit virus. Deși persoana nu se îmbolnăvește în urma vaccinului, organismul produce anticorpii necesari pentru a lupta cu agentul infecțios respectiv.

Iată care sunt simptomele specifice Covid-19, cum să le diferențiezi de alte afecțiuni și când să îți faci griji de o posibilă infectare cu SARS-CoV-2, aici.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel