Cercetătorii din Asociaţia Americană de Cancer au publicat un articol în revista „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Preventions” , unde au explicat mitul conform căruia folosirea sutienului se află în legătură cu cancerul la sân
Echipa a realizat un experiment ca să demonstreze legătura dintre cancerul de sân şi purtarea sutienului sau a bustierelor sportive, unde au participat 1,513 femei aflate la menopauză care aveau între 55 şi 74 de ani. Participanţii au fost grupaţi în 3 serii 454 de femei cu carcinom invaziv ductal, 590 de femei cu carcinom lobular şi 469 de femei care nu sufereau de cancer.
“Studiul nostru nu a găsit niciun fel de legătură între cancerul de sân şi sutienul purtat de paciente”, spune Chen, cercetător în Public Health Sciences Division la Fred Hutchinson Cancer Research. „Riscul este acelaşi indiferent de numărul de ore în care o femeie poartă sutienul, dacă are susţinere sau nu şi vârsta la care au început să îl poarte.”
Alte mituri demontate:
1.Antiperspirantele cresc riscul de cancer
Societatea Americană de Cancerspune că acesta este doar un mit. Zvonul a luat amploare în momentul în care câţiva parabeni suspecţi au fost folosiţi în deodorante şi aveau proprietăţi în a diminua hormonul estrogen, dar nu s-a găsit nicio conexiune între deodorante şi cancerul de sân.
2. Cofeina creşte riscul de cancer la sân
Zvonurile spun că băutura delicioasă pe care o bem în fiecare dimineaţa creşte riscul, însă studiile au arătat că face exct opusul – cofeina scade riscul.
3. Implanturile cresc riscul de cancer la sân
Fals! Femeile care au implanturi de silicon nu au şanse mai mari să facă cancer, decât o femeie care poartă cupa A. Testarea pentru femeile cu implanturi este mai dificilă, deoarece necesită raze X în locul analizelor obişnuite.
4. Sânii mici descresc riscul de cancer la sân
Mărimea nu are legătură cu aceasta boală. Chiar şi bărbaţii pot dezvolta o formă de cancer la sân. Sânii mari sunt mai greu de examinat decât sânii mai mici, dar nu este nicio diferenţă.
5. Istoricul medical al mamei influenţează riscul de cancer la sân mai mult decât al tatălui
În niciun caz. Ambele părţi li istoricul lor medical contează în evaluarea riscului. Bărbaţii pot avea cancer la sân, însă femeile sunt mult mai susceptibile, aşa că este important să verifici arborele genealogic medical al familiei.
6. Radiaţiile de la analize nu favorizează creşterea riscului de cancer la sân
Cantitatea de radiaţii folosite la analize este minimă şi nu prezintă riscuri. Medicii recomandă un control o dată la doi ani, deoarece prevenţia este cea mai bună formă de tratament.
7. Femeile supraponderale şi femeile cu greutate normală au aceeaşi rată de risc
Dacă eşti supraponderală riscul să dezvolţi cancer la sân creşte, însă un stil de viaţă sănătos te va ajuta să rămâi sănătoasă.
8. Avorturile cresc riscul de cancer la sân
Fals! Avortul dereglează ciclul hormonal pentru femeie însărcinată, însă chiar dacă cancerul la sân este strâns legat de nivelul hormonal, foarte multe studii au arătat că nu există nicio legătură între femeile care au avortat şi cancer.
Ana Maria N.
Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…