Din cuprinsul articolului
Sute de vieți salvate în urma administrării de plasma sanguină convalescentă.
Plasma care a fost recoltată de la pacienții care s-au vindecat de coronavirus a reușit să salveze 600 de vieți. Firma care a donat aparatele pentru plasmafereză anunță că aproape 4.000 de persoane au donat în această perioadă aproximativ 6.500 de doze de plasmă convalescent.
Cele 600 de vieți au fost salvate în cele șapte luni de când România a autorizat colectarea și folosirea plasmei în cazurile grave. Reprezentanții companiei Bestmax Pharma Distribution susțin însă că în România în continuare se recurge prea târziu la acest tip de tratament. Cu toate că, toate protocoale terapeutice din țările europene recomandă administrarea de la internarea în spital a pacienților cu forme severe de COVID-19.
Rata de deces este între 4 și 15% în cele mai multe dintre țările care folosesc cu succes plasmă convalescenta, precum: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Spania sau Italia, conform RRA.
Plasma este una dintre principalele componente ale sângelui. Imediat după ce este obținută de la donator, plasma sanguină convalescentă este administrată pacienților care au în prezent COVID-19. Înainte de administrare, plasma este însă testată. Odată vindecat, pacientul care a primit plasă poate deveni, la rândul lui, donator.
Plasma provenită de la pacienții vindecați de COVID-19 conține anticorpi specifici acestei boli. Când acești anticorpi ajung în organismul pacientului, prin plasmă, ei ajută la neutralizarea virusului SARS-CoV-2 și împiedică multiplicarea sa.
Procedura donării de plasmă convalescentă nu este dureroasă și nu are efecte adverse pentru donator. Organismul are nevoie de doar două zile pentru a reface plasma care a fost donată. În cadrul procedurii de donare, sunt recoltate trei pungi de plasmă, a câte 200 de mililitri fiecare.
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…