Din cuprinsul articolului
Autoritățile au sesizat, recent, existența multor certificate de vaccinare false. Acestea sunt obținute contra cost, prețul ajungând la câteva sute de euro. Experții susțin că deținerea documentelor va fi pedepsită cât mai drastic posibil, fiind o infracțiune gravă.
Cadrele medicale, se pare, se află printre persoanele care dețin certificate de vaccinare false. Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID susține că acest lucru pune în pericol încrederea românilor în sistemul medical, încredere deja vulnerabilă.
Aproximativ 200 de dosare penale au fost întocmite până acum în România pentru vaccinările anti-COVID fictive – a anunţat ministrul de interne, Lucian Bode. El a mai spus că poliţiştii desfăşoară mai multe acţiuni pentru a combate aceste infracţiuni şi încearcă să limiteze la minimum posibil practica imunizării fictive şi a utilizării de certificate false de vaccinare anti-COVID, comunică Rador.
De altfel, chiar ieri Poliţia Română a făcut mai multe percheziţii în dosarul în care un medic de familie din Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, este acuzat că a eliberat adeverinţe de imunizare pentru 10 persoane care nu au fost însă inoculate.
Oamenii trebuie să înţeleagă că dacă nu se imunizează, dar plătesc pentru a obţine certificatul de vaccinare, nu fac altceva decât să-şi cumpere riscul de a se îmbolnăvi, de a ajunge la spital şi chiar de a-şi pierde viaţa – a subliniat doctorul Valeriu Gheorghiţă. Prezent, ieri, la Arad, el i-a îndemnat pe membrii corpului medical care primeşte astfel de solicitări, să anunţe instituţiile abilitate.
„Corpul medical se delimitează clar de astfel de acţiuni. Fac apel la personalul medical care primeşte astfel de solicitări să anunţe instituţiile abilitate să ia măsuri în acest sens”, declară Valeriu Gheorghiță.
Vaccinarea fictivă anti-COVID, adică, eliberarea certificatului de vaccinare fără administrarea serului unei persoane, trebuie sancţionată „cât mai drastic posibil” – a mai spus Valeriu Gheorghiţă, care a precizat că personalul medical care se pretează la astfel de activităţi trebuie să plece din sistem.
„Eu nu văd ce credibilitate mai poate sa aibă un cadru medical care desfăşoară astfel de practici, care ştirbesc imaginea unui corp medical, şi vedem că sistemul medical nu beneficiază de o încredere foarte ridicată în rândul oamenilor, însă atâta timp cât avem astfel de practici ele până la urmă nu vor face altceva decât să valideze neîncrederea oamenilor în sistemul medical, şi cred că acest lucru este netolerat. Şi da, exemple de acest lucru trebuie să fie îndepărtate din corpul medical”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…