Sari la conținut

Sute de medici își schimbă numele ca să dea examenul de specializare cu o comisie ”aranjată”

În ultimii ani, listele rezidenților care dau examene în urma cărora devin medici specialiști sunt aranjate, arată o nouă anchetă semnată Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

Rezidenții ajung să plătească între 100 și 200 de euro pentru a fi repartizați la comisia pe care și-o doresc. În acest sens, se apelează la mai multe trucuri: se inversează numele și prenumele, dispare prima literă din nume în cazul în care cea de-a doua literă te face să pici la comisia bună, se schimbă prima literă din nume sau se inversează numele și prenumele și se modifică prima literă din prenume.

În fiecare an apar zeci de persoane pe care le cheamă Bastase în loc de Năstase, Avel în loc de Pavel sau Tordache în loc de Iordache. Sute de nume sunt pocite în fiecare an.
Tolontan a precizat că este un concurs foarte important pentru că marchează finalul rezidenței și indică ruta în carieră. Mai mult, doar în baza lui medicii pot pleca să lucreze în străinătate.

”Nu sunt erori, greșeli umane. E o practică masiv urmărită an după an. Niciodată acolo unde e o singură comisie nu apar greșeli. Apar numai unde sunt mai multe comisii”, a mai spus jurnalistul pentru B1 TV.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a recționat public după ce a văzut listele din 2016, care aveau aceleași poceli de nume ca în anii precedenți. Conform unor martori, el a atras atenția funcționarilor din minister că ”e penal să trucheze listele la un examen”. Listele s-au refăcut fără numele pocite, dar de această dată au modificat ordinea comisiilor!

Vlad Voiculescu s-a prins, s-a înfuriat, a pus mâna pe telefon și a sunat la Facultatea de Medicină din București, care are un rol important în întreg procesul și nu e străină de ceea ce se întîmplă, și a obținut ordinea inițială a comisiilor.

Examenul de specializare pentru rezidenți din 2016 este singurul din ultimii ani la care numele medicilor apar nemodificate, mai arată ancheta publicată pe tolo.ro. Mai multe detalii pe tolo.ro.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel