Din cuprinsul articolului
Susanul. Semințele de susan sunt unice ca structură chimică. Ele sunt pline de nutrienți, minerale, antioxidanți și vitamine, ceea ce le conferă un gust excelent: sunt delicioase, aromate și crocante.
Semințele de susan au în compoziție: 5% apă, 50% grăsimi, 25% carbohidrați, 20 % de proteine și aminoacizi esențiali ( conțin cu 50% mai multe proteine decât carnea) și datorită proteinelor de calitate conținute și a aminoacizilor, sunt recomandate copiilor aflați în creștere. Sunt foarte bogate în calciu, iar laptele de susan înlocuiește cu succes laptele animal.
Semințele de susan sunt și niște surse incredibile de minerale esențiale:
Conținutul în vitamine: complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, cu excepția vitaminei B12 și a acidului folic), vitamina A, vitamina C și vitamina E. În plus, ele conțin două substanțe unice ce aparțin unui grup special de fibre denumite lignani care contribuie, în mare măsură, la abilitățile curative ale seminţelor de susan.
Merită subliniată prezența în semințele de susan a acidului oleic care înlătură colesterolul rău din corp și curăță sângele și a acidului linoleic (omega 3), doi compuși cu proprietăți de protecție a inimii și a sistemului vascular. Deci, au un conținut scăzut de colesterol și sodiu.
Utilizat în gastronomie și în medicina tradițională
De bază sunt semințele albe (până la galben), negre și roșiatice (de fapt de la roşu la albastru, violet) în funcție de conținutul nutritiv.
Susanul alb este utilizat pentru tratamentul lipsei de calciu, fiind bogat în calciu și magneziu (foarte folositor copiilor și femeilor la menopauză), dar și în lecitină (foarte util pentru vârsta a treia în special pentru pierderea memoriei).
Susanul roșu este utilizat pentru deficiența de fier (anemii).
Susanul negru este mai bogat în nutrienți decât celelalte fiind sursa celui mai bun ulei pentru scopuri vindecătoare. Este dulce și cu aroma de nucă. El 60% grăsimi folositoare sănătății alături de lecitină, calciu, vitamina E, și este o sursă eficientă de calciu, de cantități mari de proteine, fier și magneziu.
În prezent, în lume, susanul este cultivat în India, Myanmar și China, iar în Europa, în Grecia și sudul Italiei.
În Orientul Mijlociu semințele de susan sunt utilizate de câteva mii de ani în medicina tradițională, dar și în gastronomie.
Au proprietăţi nutritive, preventive și curative incredibile
Produsele obținute din prelucrarea semințelor de susan sunt extrem de gustoase și consistente:
GOMASIO – un veritabil medicament antiacid
GOMASIO este susan copt și parțial râșnit, combinat cu sare. Reprezintă principalul condiment al dietei macrobiotice (bazată pe cereale integrale și legume), deosebit de eficace în întărirea sistemului imunitar și prevenirea, chiar tratarea cancerului.
Principalele calități ale condimentului sunt aportul de calciu și alcalinizarea sângelui, ceea ce îl face un veritabil medicament antiacid. Reduce considerabil aciditatea tractului digestiv și îmbunătățește digestia, asimilarea hranei și crește instantaneu energia.
Utilizat în loc de sare, GOMASIO conferă mâncării un gust delicios, fiind în același timp și un întăritor și regenerator excelent pentru păr și unghii. Ajută la vindecarea afecțiunilor inflamatorii cauzate de o dietă acidă și are efect curativ asupra tuturor bolilor de sânge, inclusiv diabet și cancer. Consumat zilnic schimbă notabil calitatea sângelui.
EFECTE CURATIVE
– Semințele de susan pot preveni osteoporoza datorită calciului conținut.
– Sunt laxative.
– Efect detoxifiant pentru ficat și rinichi.
– Semințele de susan întăresc sistemul imunitar, mai ales în cazurile de oboseală cronică și convalescență.
– Cresc fertilitatea și sunt afrodiziace.
– Arsurile se tratează cu un terci din semințe de susan râșnite și apă. Uleiul de semințe de susan calmează arsurile în urma expunerii excesive la soare.
– Semințele oferă un aport energetic însemnat în afecțiunile de nutriție.
– Uleiul de susan are proprietăți emoliente care ajută la păstrarea pielii fine.
– Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale semințelor de susan se referă la efectul antiinflamator și antioxidant pe care acestea îl au asupra organismului. Semințele scad efectul radioterapiei și neutralizează radicalii liberi: previn și sunt adjuvante în artrită, astm, migrene, dureri asociate ciclului menstrual și în scleroza multiplă.
Sunt antitumorale: specialiștii susțin că substanțele din semințele de susan inhibă dezvoltarea celulelor canceroase în melanomul malign precum și în cazul cancerului de colon.
Diabet: Un studiu din anul 2011 a arătat faptul că uleiul de susan îmbunătățește eficacitatea medicamentelor antidiabetice orale la pacienții cu diabet zaharat de tip II.
Hipertensiune arterială. Semințele reduc nivelul colesterolului.
Gingivita: clătirea gurii cu ulei de susan ajută la diminuarea bacteriilor și a infecțiilor din cavitatea bucală.
Ateroscleroza: uleiul din semințe de susan previne formarea de leziuni aterosclerotice datorită conţinutului bogat în lignani.
Semințele de susan negru îmbunătățesc tranzitul intestinal și tratează constipația.
Pentru tratarea durerilor musculare se recomandă masaj cu ulei de susan și pentru cele articulare se recomandă combinarea uleiului de susan cu ghimbir ras, iar pasta rezultată se aplică pe zona afectată.
Aportul de semințe de susan reprezintă un tonic excelent pentru trombocitele din sânge datorită vitaminei T pe care o conțin.
Aplicarea de ulei de susan pe scalp ajută la stoparea păduchilor.
Rețeta pentru Gomasio:
Se folosesc 10 sau 15 părti de susan și 1 parte sare. Se prăjește sarea de mare, după care se lasă să se răcească; apoi se macină cât mai fin. Se prăjește susanul nedecorticat la temperatură mică, amestecând constant ca să nu se ardă, până când devine crocant. După ce s-a răcit, se macină semințele puse peste sare doar atât cât să se spargă semințele fără să ajungă pastă.
Rețeta unui tonic reîntineritor cu efect afrodiziac:
Patru (4) linguri de semințe prăjite de susan, un mănunchi de spanac proaspăt, două linguri ulei de măsline, 7-10 ciuperci proaspete, feliate, 12-15 cireșe sau boabe de strugure. Se consumă 21 de zile.
ȘTIAȚI CĂ:
1. Susanul stârneşte pasiunea și aduce longevitatea celui care îl consumă în mod constant. (Cunoscut în India ca „rasayana”, adică „cel care prelungește viața”)
2. Semințele de susan au fost folosite în Asia, Africa, Egiptul Antic și Babilon de mii de ani.
3. Afrodiziac și reîntineritor: sunt calitațile uleiului de susan, obținut prin pisarea semințelor.
4. Susanul negru, datorită compoziției sale, are proprietatea de a întârzia îmbătrânirea organismului (cei care consumă susan negru au pielea netedă și încărunțesc târziu).
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…