Din cuprinsul articolului
Estrogen natural. După 45 de ani, femeile se apropie de menopauză și au nevoie de compensarea pierderilor de estrogen prin alimentație.
Fitoestrogenii au structura chimică similară estrogenilor și pot substitui rolul hormonilor. Nu toți fitoestrogenii sunt la fel, unii au efecte estrogenice, alții exact pe dos. Așadar, unii cresc nivelul estrogenului în corp, alții îl reduc.
Din cauza acțiunii lor complexe, fitoestrogenii sunt poate cele mai controversate subiecte în sănătate și nutriție. În timp ce unii specialiști spun că un aport mare de fitoestrogeni poate duce la dezechilibru hormonal, cele mai multe dovezi sunt în favoarea lor.
Multe studii asociază fitoestrogenii cu o scădere a colesterolului, cu îmbunătățirea reacției la menopauză, cu scăderea riscului de osteoporoză și a câtorva tipuri de cancer, inclusiv cel de sân.
O revizuire a mai multor studii, apărută în 2020, a scos la iveală că fitoestrogenii pot avea un efect protector pentru următoarele tipuri de cancer:
- cancer mamar,
- cancer colorectal,
- cancer endometrial
Cele mai bune 12 surse de fitoestrogeni
- Semințele de in
- Cohoșul negru
- Soia și edamame (păstaia de soia) – bogate în fitoestrogeni și izoflavoni
- Fructele uscate: curmale, prune, caise
- Semințele de susan
- Usturoiul
- Piersicile
- Fructele de pădure: căpșunii, merișoarele, zmeura
- Tărâțe de grâu
- Tofu
- Legumele crucifere – conopida, broccoli, varza de Bruxelles, varza
- Tempeh – boabe fermentate de soia
Fitoestrogenii se găsesc în multe legume și fructe. Pentru a crește nivelul de estrogen, atunci când este necesar, adică în perioadele de pre-menopauză și menopauză, încearcă să îi adaugi în alimentație și să îi consumi susținut.