Din cuprinsul articolului
Surse de infectare cu coronavirus. Unul dintre alimentele cele mai periculoase când vine vorba de riscul infecției cu noul coronavirus este chiar pâinea noastră cea de toate zilele. Pâinea neambalată, mai exact. Din păcate, multe persoane pun mâna pe pâine fără mănuși, în magazine.
Un colectiv de cercetători ai Institutul Politehnic din București a determinat că aproximativ 500 de persoane se contaminează în fiecare zi cu COVID 19 ca urmare a manipulării produselor de panificație neambalate. Pentru determinări s-au folosit instrumente matematice avansate bazate pe machine learning și inteligență artificială. Studiul vine în continuarea concluziilor unui alt studiu efectuat de către Universitatea din București care a arătat că virusul poate să rămână activ, chiar și ore bune pe produsele neambalate.
În fiecare zi, în România se consumă aproximativ 4 milioane de produse de panificație neambalate care nu pot fi curățate sau igienizate. Este o moștenire din epoca comunistă, când pâinea nu se putea ambala deși astăzi costul unui ambalaj este infim.
În prezent, România este singura țară din Uniunea Europeană care mai acceptă comercializarea unor astfel de produse la raft. Consumatorii ating suprafața pâinii cu mâinile, iar ulterior își ating cu mâinile nedezinfectate, fața, nasul, ochii, etc., existând astfel riscul de îmbolnăvire.
Pâinea este un aliment de bază, consumat cu precădere de către categorii vulnerabile (bătrâni), iar vândut neambalat prezintă potențial de infectare cu multiplii agenți patogeni, nu doar cu virusul SARS-CoV-2 (COVID 19).
Asociația Prețuiește Calitatea consideră că, prin concluziile sale, acest studiu evidențiază necesitatea implicării autorităților competente (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) în vederea asigurării protecției consumatorilor și a siguranței alimentare prin introducerea obligativității ambalării produselor de panificație sau a vânzării lor asistate.
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…