Din cuprinsul articolului
Gutuile sunt vedetele toamnei. Fructele nu sunt doar parfumate și cu un gust deosebit, ușor astringent, ci au și beneficii pentru sănătate, fiind de ajutor în cura de slăbire, contribuind la reglarea tensiunii arteriale și chiar la combaterea anxietății. Pentru cei ce nu știau, frunzele lor sunt extrem de benefice pentru sănătate.
Pe lângă utilizarea în afecţiuni virale, frunzele de gutui, mai sunt folosite şi în cazul infecţiilor gastro-intestinale.
Toate părţile gutuilor sunt extrem de benefice pentru organism. Dar frunzele de gutui sunt cele mai utilizate în tratarea afecţiunilor care pot apărea în sezonul rece.
Gutuile au un conţinut crescut de vitamine din complexul B, dar şi vitamina C, cupru, calciu, fosfor, sodiu şi potasiu.
De pildă, bolnavilor de hiperstensiune arterială le este recomandat ceaiul din frunze de gutui, întrucât acesta ajuta la reglarea tensiunii.
Frunzele de gutui se mai folosesc şi în tratarea insuficienţei cardiace şi a bolilor de ficat, scrie biod.ro
Datorită conţinutului crescut de vitamine din frunzele de gutui, acestea se mai folosesc şi pentru tratarea stărilor de nervozitate, depresie sau agitaţie.
Mai mult decât atât, frunzele de gutui au efecte sedative, iar substanţele prezente în frunze şi fruct sunt antidepresive.
Astfel, consumul de ceai din frunze de gutui poate tine sub control glicemia in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Amelioreaza tusea convulsiva
Poti sa consuma ceai din frunze de gutui pentru a trata sau ameliora gripa si raceala. Pentru efecte remarcabile il poti combina cu ceai de tei.
De asemenea, poate fi util pentru a reduce inflamatiile cailor respiratorii, cum ar fi tusea convusliva sau „tuse magareasca” (denumirea populara).
De altfel, poti sa apelezi la ceai de frunze de gutui si pentru a ameliora simptomele usoare in caz de astm.
Calmeaza sistemul nervos
Ceaiul din frunze de gutui poate fi folosit si ca sedativ pentru sistemul nervos. Anumite substante care se regasesc in frunzele de gutui produc efecte relaxante la nivel cerebral. Astfel, poti apela la o cana de ceai din frunze de gutui dupa o zi agitata.
Acest ceai iti va induce o stare de liniste, inlaturand starile de agitatie, nervozitate, irascibilitate sau depresie. Consumat seara te va calma si va combate insomnia.
Util in curele de slabire
Poti sa consumi ceai din frunze de gutui atunci cand vrei sa slabesti. Proprietati antioxidante confera ceaiului de frunze de gutui efecte detoxifiante si depurative. Contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
Remediu natural
Pentru prepararea remediului natural pentru tratarea bolilor pulmonare este nevoie de o mână de coji, cotoare şi frunze de gutui. Acestea se toacă mărunt şi se lasă la fiert pentru aproximativ 30 de minute.
După ce remediul s-a răcit, acesta se filtrează şi se adaugă 3 linguri de miere. Se bea pe stomacul gol, timp de cel puţin 30 de zile, potrivit sursei citate.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…