Din cuprinsul articolului
Sursa bolilor de plămâni din casa ta. Mucegaiul în casă poate fi favorizat de geamurile de termopan şi uşile metalice de interior care nu permit aerului să circule în cameră. O cauză frecventă pot fi şi jaluzelele orizontale: apa se va scurge pe geam pentru că aerului nu i se permite să circule.
Un nivel necorespunzător de umezeală care dă „naştere” mucegaiului trasformă casa într-o rezervă de ciuperci extrem de agresive pentru sănătate.
De regulă, mucegaiul apare pe pereţii interiori şi tavan din cauza acumulării de umezeală permanentă pe suprafaţa lor.
„Există două situaţii în care apare condensul. Prima se referă la o anumită valoare a umidităţii absolute a aerului, când temperatura acestuia, lângă peretele rece, scade sub o anumită valoare (temperatura punctului de rouă), iar cea de-a doua la o anumită valoare a temperaturii aerului, când cantitatea de vapori de apă creşte peste valoarea de saturaţie”, explică profesor doctor inginer Teodor Tereţean.
El recomandă ca, în această perioadă rece a anului, temperatura din încăperi să se situeze între 20 şi 24 de grade C, iar umiditatea între 30 şi 60%. Cea mai la îndemână soluţie pentru a evita apariţia mucegaiului este aerisirea camerelor.
O altă soluţie se referă şi la izolaţia construcţiei. „Una dintre variante e izolarea pe partea exterioară a peretului. Dacă nu e posibil, peretele se izolează la interior, intercalându-se între izolaţie şi vechiul perete diferite tipuri de bariere de vapori, care pornesc de la vopsiri cu produse speciale sau lipiri de materiale plastice, până la intercalarea în aceleaşi locuri de plăci metalice, care nu ruginesc (de exemplu, foi subţiri de cupru)”, detaliază profesor doctor inginer Teodor Tereţean.
EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂŢII
Sursa bolilor de plămâni din casa ta
Umiditatea are un efect semnificativ în controlul transmiterii infecţiilor pe cale aeriană. Mucegaiurile (ciupercile) îşi intensifică acţiunea nefavorabilă asupra oamenilor începând cu valori ale umidităţii relative peste 60%. Zonele mucegăite ale pereţilor sau tavanului devin focare de infecţie, fiind permanent surse generatoare de spori de ciuperci.
„Oamenii care trăiesc în astfel de medii pot avea probleme pulmonare. Din cauza mucegaiului are loc declanşarea astmului sau exacerbarea lui (crize), dar şi a rinitelor alergice. O altă problemă serioasă este şi boala alveolită alergică extrinsecă, ce se manifestă cu tuse şi probleme de respiraţie”, explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucureşti.
Pentru a evita apariţia mucegaiului, experţii au câteva sfaturi practice:
„În schimb, sunt bune soluţiile pe bază de biocizi deoarece creează o peliculă pe vopsea care o protejează de mucegai.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…