Din cuprinsul articolului
Pe măsură ce alegerile prezidențiale din 18 mai se apropie, scenariile privind viitorul Guvernului României devin tot mai complexe. Un nume tot mai des vehiculat pentru funcția de prim-ministru este cel al lui Ilie Bolojan, actualul președinte interimar și una dintre figurile respectate ale administrației locale. Cu toate acestea, drumul său către Palatul Victoria pare presărat cu obstacole politice și calcule strategice care pot să-i subțieze considerabil șansele.
Bolojan, o promisiune cu potențial, dar greu de realizat
Ilie Bolojan este susținut pentru șefia Guvernului de candidați precum Nicușor Dan și Elena Lasconi, însă numirea sa depinde de mai mult decât victoria acestora la prezidențiale. Chiar și în ipoteza în care unul dintre ei ar ajunge la Palatul Cotroceni, Bolojan nu poate deveni premier fără o majoritate parlamentară – o majoritate imposibilă fără participarea PSD, conform actualei configurații parlamentare.
În cazul unei victorii, noul președinte ar trebui fie să-l convingă pe Marcel Ciolacu să demisioneze, fie să orchestreze o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern. Chiar și în scenariul în care guvernul ar cădea, orice propunere de prim-ministru, inclusiv Bolojan, ar avea nevoie de sprijinul PSD – un partid care, până acum, nu și-a arătat deschiderea către o asemenea opțiune, notează o analiză Adevărul.
Crin Antonescu, aliatul lui Ciolacu, adversarul lui Bolojan
Paradoxal, șansele lui Ilie Bolojan par să scadă odată cu creșterea în sondaje a fostului său coleg de partid, Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare. Antonescu, aflat în topul preferințelor alegătorilor, a declarat clar că nu intenționează să-l înlocuiască pe Marcel Ciolacu în cazul în care va câștiga scrutinul prezidențial.
De altfel, Marcel Ciolacu este principalul susținător al campaniei lui Antonescu în interiorul coaliției, iar PSD a finanțat cu peste 15 milioane de lei campania acestuia, comparativ cu doar 2 milioane din partea PNL. În aceste condiții, loialitatea față de actualul premier pare garantată – cel puțin până la clarificarea poziției liderilor PSD după alegeri.
Simion, Ponta și opțiunile lor de prim-miniștri
În ce-i privește pe ceilalți candidați cu șanse, scenariile se ramifică și mai mult. George Simion, liderul AUR și favorit în unele sondaje, l-ar putea numi pe Călin Georgescu în fruntea Guvernului – o numire controversată, dat fiind că acesta este cercetat penal și a fost respins de Curtea Constituțională pentru candidatura la prezidențiale. Totuși, surse din AUR spun că adevărata opțiune a lui Simion ar fi Marius Lulea, actual prim-vicepreședinte al partidului și fost angajator al liderului AUR.
Victor Ponta, fost prim-ministru și în continuare o voce activă în peisajul politic, ar opta pentru un premier tehnocrat sau o figură politică apropiată. Una dintre variantele avansate este Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe și aliat de încredere al lui Ponta. Obiectivul acestuia ar fi să aibă un premier cu care să colaboreze eficient, dar care să nu fie controlat exclusiv de partid.
Viitorul funcției de prim-ministru rămâne, așadar, incert. Ilie Bolojan este o variantă vehiculată de mai mulți candidați, dar ascensiunea lui depinde în mod direct de rezultatele alegerilor prezidențiale și, mai ales, de negocierile post-electorale. Până atunci, rămâne de văzut cine va reuși să adune piesele acestui puzzle politic în jurul unei majorități parlamentare viabile.