Din cuprinsul articolului
Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă este un veritabil „maraton al cunoaşterii”, al împărtăşirii de experienţe şi al schimbului de idei despre cum să trăim o viaţă frumoasă şi activă pe măsură ce înaintăm în vârstă şi are ca obiectiv principal continuarea drumului către realizarea unui sistem naţional care susţine, încurajează şi informează persoanele vârstnice privind implicarea în diferite activităţi sociale şi să descopere cheia unei îmbătrâniri active şi sănătoase.
Ppreşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a subliniat importanţa demersurilor care să asigure o viaţă activă, independenţa mişcării şi a gândirii, odată cu înaintarea în vârstă.
„Deşi România este o ţară tradiţionalistă şi, în general, ne îngrijim seniorii pe care îi avem acasă, industrializarea, modernizarea, occidentalizarea au dus la o uşoară înstrăinare, ca să nu spun la mai multă nepăsare. Şi constatăm, din păcate, că grija faţă de seniorii noştri, cei care ar trebui să reprezinte izvorul de înţelepciune, uneori suferă foarte multe fragilităţi”, a spus ea citată de Agerpres.
Valeria Herdea a pledat pentru o vizită anuală la medicul de familie, chiar în cazul celor care nu sunt bolnavi şi nu se confruntă cu factori de risc major.
„Dacă măcar o dată pe an vă veţi duce, veţi stabili o relaţie de încredere, de respect. Programaţi această întâlnire, spunându-i simplu: ‘Aş dori să vin pentru un consult. Nu am ceva în mod deosebit, nu sunt răcit, nu sunt bolnav, nu am febră. Vreau să vin să stau de vorbă cu dumneavoastră’.
Sunt convinsă că se vor găsi acele 15 minute necesare, încât factorii dumneavoastră de risc majori – fumat, alcool, obezitate, dislipidemie, probeleme genetice – să poate fi abordaţi, să vi se poată întocmi împreună cu dumneavoastră un program sănătos de viaţă, ce este de făcut în viitorii ani”, a evidenţiat ea.
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru apărare, supravieţuitoare a cancerului, a mărturisit că în lupta cu boala sunt importanţi cinci piloni: credinţa şi biserica, medicii, medicamentele, familia şi capacitatea personală de mobilizare.
Ea a prezentat de asemenea toate demersurile legislative pe care le-a susţinut în sprijinul bolnavilor şi al familiilor acestora.
În acest sens a menţionat: legea Planului naţional de luptă împotriva cancerului, legea medicinei personalizate, acordarea a până la 45 de zile libere pentru aparţinătorii care îi însoţesc la tratament pe pacienţii oncologici, consilierea psihologică pentru pacienţii oncologici şi aparţinătorii acestora, Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer. S
unt în dezbatere proiecte privind: terapia durerii, acordarea a două zile libere anual pentru efectuarea analizelor medicale, recunoaşterea concediilor medicale ca vechime în muncă în cazul bolnavilor de cancer.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…