Mihaela 55: în fiecare an, iau suplimente de calciu pentru o perioadă de aproximativ 6 luni să previn apariţia osteoporozei, dar am citit recent că suplimentele de calciu pot cauza boli de inimă şi pot declanşa infarctul. Este posibil acest lucru?
Suplimentele de calciu sunt administrate frecvent persoanelor vârstnice, majoritatea ghidurilor recomandând un aport adecvat de calciu ca parte integrantă pentru prevenţia sau tratamentul osteoporozei şi pentru prevenirea fracturilor.
Într-adevăr există studii care arată că la persoanele cu insuficienţă renală, suplimentele de calciu pot accelera calcificarea pereţilor arteriali, cu dezvoltarea consecutivă de stenoze vasculare periferice coronariene carotidiene şi creşterea mortalităţii şi morbidităţii prin afecţiuni cardiovasculare. De asemenea, experimentele în vitro au arătat că suplimentele de calciu pot accelera coagularea sângelui, crescând riscul de formare de cheaguri de sânge.
Totuşi, datele existente în literatură sunt controversate în legătură cu acest subiect. Există studii care au demonstrat că administrarea de suplimente de calciu fără vitamina D ar creşte riscul de infarct cu 20-30%, dar modul de analiză al datelor din punct de vedere statistic lasă de dorit. Este dificil de formulat o concluziefermă şi consider că pentru fiecare pacient în parte trebuie cântărite cu atenţie riscurile şi beneficiile asociate. Totuşi trebuie avut în vedere că suplimentele de calciu autoadministrate (fără recomandarea unui medic) şi fără administrare cu vitamina D pot creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare şi de infarct miocardic acut şi trebuie administrate cu precauţie.
O concluzie fermă ar fi: din 100 de pacienţi la care sunt administrate suplimente de calciu, ne aşteptăm ca la unul dintre aceştia să prevenim o fractură şi tot la unul să sufere un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Pentru toţi ceilalţi 98 de pacienţi, administrarea de suplimente de calciu nu va avea niciun efect din aceste puncte de vedere.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…