Din cuprinsul articolului
Schimbările hormonale sunt responsabile pentru majoritatea efectelor secundare minunate ale menopauzei, inclusiv un risc crescut de anumite boli și afecțiuni. Când estrogenul scade, riscul de osteoporoză și boli de inimă crește – la fel și tendința de a suferi de simptome precum bufeuri, schimbări de dispoziție și uscăciune vaginală.
Pentru a combate acest lucru, vitaminele și suplimentele pot fi o componentă cheie a îngrijirii unei femei în timpul și după menopauză, dar procesul de decizie pe care să le luați poate fi copleșitor.
„Când vine vorba de suplimente pentru menopauză, nu există o singură pastilă”, spune Jacqui Justice, nutriționist clinic la Centrul de Sănătate și Wellness din NY. „Este un proces. Este un sistem complex.”
Înainte de a începe să administrezi o grămadă de suplimente, este important să te asiguri că organismul tău este pregătit să le proceseze. Aceasta înseamnă un intestin sănătos, un ficat care funcționează bine și glandele suprarenale echilibrate, spune Justice.
„Puteți lua toate vitaminele și suplimentele dorite, dar nu vor avea efectul potrivit dacă funcția intestinală și hepatică nu sunt bune”.
Probiotic
Începeți prin a vă asigura un intestin sănătos luând un probiotic. Bacteriile tale intestinale pot scăpa de stres, o dietă proastă, antibiotice și fluctuațiile hormonale din cauza menopauzei.
Acest dezechilibru nu numai că împiedică organismul să absoarbă corect suplimentele, dar poate duce și la simptome precum gaze și balonare, constipație, probleme digestive și grăsime abdominală.
„Probioticele vor ajuta la îmbunătățirea funcției intestinale, la stabilizarea hormonilor și la pierderea în greutate”, spune Justice.
Ciulin de lapte
Următorul, spune Justice, este ficatul tău.
„Ficatul produce și sintetizează hormoni și le spune unde să meargă în organism. Dacă nu se detoxifică în mod corespunzător, vei avea o acumulare hormonală”.
Un ingredient important de detoxifiere este ciulinul de lapte.
„Ajută la eliminarea toxinelor și la hrănirea organului”, spune Justice
Ashwagandha
Potrivit lui Justice, vrei să te gândești și la glandele suprarenale.
Glandele suprarenale stau deasupra rinichilor și pompează estrogenul, testosteronul și cortizolul, hormonul stresului. Dar atunci când sunt obosiți – așa cum poți fi atunci când ești stresat, anxios, furios sau deprimat – corpul tău decide că este mai important să produci cortizol în loc de hormoni sexuali.
Remedierea? Ashwagandha, o plantă ayurvedică concepută pentru a ajuta la oboseala suprarenală, echilibrarea hormonală și îmbunătățirea unei game de simptome de menopauză, inclusiv bufeurile și schimbările de dispoziție.
„Ceea ce îmi place la ashwagandha și de ce o folosesc este că este ceea ce se numește plantă adaptogenă, ceea ce înseamnă că dacă cortizolul tău este prea mare, îl va scădea, iar dacă este prea scăzut, îl va crește”, spune ea.
Obțineți elementele de bază
„Femeile cu vârsta peste 50 de ani trebuie să fie proactive în ceea ce privește vitaminele și mineralele cheie”, explică Sherry Ross, MD, medic obstretician-ginecolog expert în sănătatea femeilor la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, CA.
„Sănătatea oaselor, inimii, creierului și sânilor sunt în fruntea listei. Aceste patru suplimente [de mai jos] sprijină aceste organe și prevenirea bolilor”.
Calciu
Calciul este vital pentru sănătatea oaselor și este deosebit de important în timpul menopauzei, când scăderea estrogenului face femeile predispuse la osteoporoză.
„Femeile au de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta osteoporoză decât bărbații”, spune Ross.
Deși cea mai bună sursă de calciu este mâncarea, dacă nu vă îndepliniți cota (1.000 până la 1.200 mg pentru femeile aflate la menopauză) prin dietă, suplimentele de calciu pot fi o alegere înțeleaptă.
Vitamina D
„Vitamina D este o super-vitamina”, spune Ross.
„D nu numai că este util pentru sănătatea oaselor, dar reduce și riscul de atacuri de cord, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, astm bronșic, alergii și, posibil, cancer de sân”.
Vitamina D poate fi dificil de obținut din alimentele naturale și din soare, care sunt sursele primare, iar din moment ce 75% dintre oameni au deficit de vitamina D, se recomandă adesea suplimentarea suplimentară, spune Ross. ”
Omega-3 din uleiul de pește
Omega-3 din uleiul de pește au un efect antiinflamator natural eficient și puternic, care este cheia în timpul menopauzei.
„Nu este util doar în ceea ce privește beneficiile cardiovasculare și scăderea trigliceridelor, dar acest antioxidant puternic ajută și la menținerea funcției creierului, inclusiv întârzierea cognitivă, demența și boala Alzheimer”, explică Ross.
Asociația Americană a Inimii „recomandă să consumați cel puțin două porții de pește (somon, păstrăv, limbă, sardine și hering) pe săptămână”, dar sunt necesare suplimente pentru a obține cantități adecvate pentru a obține aceste beneficii pentru sănătate.