Din cuprinsul articolului
Suplimente pentru somn. Ai probleme cu somnul? Dacă nu e vorba de o problemă de sănătate, poți încerca anumite suplimente alimentare. Însă, nu înainte de a cere sfatul unui medic.
Cele mai eficiente suplimente pentru somn sunt mgneziul, melatonina și sanumiți aminoacizi. S-a demonstrat că încurajează somnul, fie stimulând producția de hormoni care favorizează somnul, fie calmând activitatea creierului.
Suplimentele care vă pot ajuta să adormiți includ:
Magneziul. Magneziul ajută la activarea neurotransmițătorilor responsabili de somn. S-a demonstrat că dozele de până la 500 miligrame (mg) pe zi îmbunătățesc somnul. Ar trebui să fie luat împreună cu alimente.
Suplimente pentru somn
5-HTP (5-hidroxitriptofan). Aminoacidul 5-HTP stimulează producția de serotonină, care a fost asociată cu reglarea somnului. Dozele de până la 600 mg pe zi, administrate fie o dată pe zi, fie în doze divizate, par a fi eficiente în tratarea insomniei, potrivit studiilor.
Melatonina. Organismul produce în mod natural hormonul numit melatonină, dar poate fi luat și sub formă de supliment pentru a vă ajuta să vă reglați somnul. Dozele de 0,5-5 mg luate cu 2 ore înainte de culcare, adică între orele 20-21. pentru majoritatea persoanelor, ar putea îmbunătăți calitatea somnului.
De exemplu, o analiză a 19 studii asupra persoanelor cu tulburări de somn a constatat că melatonina a contribuit la reducerea timpului de adormire cu o medie de 7 minute. În multe dintre aceste studii, oamenii au raportat, de asemenea, o calitate semnificativ mai bună a somnului.
În plus, melatonina poate ajuta la tratarea jet lag-ului, o tulburare temporară a somnului. Jet lag-ul apare atunci când ceasul intern al corpului nu este sincronizat cu noul fus orar. Melatonina poate ajuta la reducerea jet lag-ului prin sincronizarea ceasului intern cu schimbarea orei.
L – teanină. L-teanina este un aminoacid cu proprietăți sedative. Deși nu s-a demonstrat că induce somnul, acesta ar putea ajuta la relaxare. Dozele de 400 mg pe zi par a fi utile în tulburările de somn.
GABA (acid gamma-aminobutiric). GABA este un compus produs în creier. Inhibă anumiți emițători și poate ajuta sistemul nervos central să se relaxeze. Se recomandă doze de 250-500 mg și nu mai mult de 1.000 mg.