Din cuprinsul articolului
Suplimente pentru pancreas. Există multe suplimente pancreatice pe piață pentru a îmbunătăți funcția pancreatică.
Acestea sunt create ca o alternativă sau în completarea mai multor terapii principale pentru tratarea problemelor pancreatice, cum ar fi chirurgia, radioterapia și altele.
Majoritatea suplimentelor pancreatice conțin enzime digestive. Acestea ajută pancreasul atunci când funcționează insuficient și nu produce suficient din propriile sale enzime naturale pentru a ajuta digestia.
Multe boli ale pancreasului pot determina funcționarea necorespunzătoare a acestuia. Alte probleme de sănătate ar putea interfera, de asemenea, cu numărul de enzime digestive pe care pancreasul (sau vezica biliară, ficatul sau alt organ) le produce, în mod natural.
Administrarea suplimentelor pancreatice ar putea ajuta în cazul unor astfel de probleme. Acestea pot include:
- pancreatită,
- insuficiență pancreatică exocrină (EPI),
- fibroză chistică,
- diabet de tip 1,
- canal pancreatic îngust/blocat,
- post-pancreatectomie,
- cancer pancreatic,
- tumori duodenale.
Când sunt recomandate suplimentele
Dacă aveți oricare dintre problemele de sănătate de mai sus, este posibil să aveți nevoie de suplimente pancreatice. Însă, e necesar să cereți sfatul medicului înainte de administrare.
Enzimele digestive pot fi utile și dacă aveți următoarele simptome:
- indigestie,
- crampe, mai ales după mese,
- probleme digestive,
- pierdere în greutate,
- scaune portocalii, galbene sau de culoare deschisă,
- flatulență (frecventă și urât mirositoare),
- scaune grase (statoree).
Aceste simptome apar când pancreasul funcționează sub nivelul normal și enzimele digestive pot lipsi. Sunt, de asemenea, un semn că mâncarea nu se digeră corect.
Tipuri de suplimente pentru pancreas
Există mai multe tipuri de suplimente pancreatice. Ele diferă în funcție de enzimele digestive pe care le conține fiecare supliment. Tipurile de enzime digestive găsite în suplimentele pancreatice sunt împărțite în următoarele grupe.
Amilază. Această clasă de enzime digestive este necesară pentru a ajuta la descompunerea carbohidraților și a zaharurilor. Principalul simptom al deficitului de amilază este diareea datorată amidonului nedigerat rămas în intestinul inferior. Tipurile de amilaze includ α-amilaza, ß-amilaza și ү-amilaza.
Lipază. Această categorie de enzime digestive este esențială pentru digestia uleiurilor și a grăsimilor. Deficitul poate provoca scaune grase sau chiar deficiența vitaminelor liposolubile din dietă. Exemple de lipaze includ lipaza pancreatică, lipaza gastrică sau lipaza hepatică.
Protează. Aceste enzime digestive sunt necesare pentru descompunerea proteinelor. Când nu produceți suficiente, este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta alergii sau infecții intestinale bacteriene. Tipurile de protează includ cisteina proteaze, serină proteaze și proteaze glutamice.
Reguli de administrare
Înainte de a utiliza orice medicament sau supliment este necesar să cereți sfatul medicului. Doza pe care ar trebui să o luați poate varia de la o persoană la alta. Începeți cu cea mai mică doză de pe eticheta și urmați instrucțiunile suplimentului. Discutați cu medicul înainte de a lua doze mai mari.
Asigurați-vă că luați suplimente la începutul meselor și gustărilor, și nu la sfârșit. În caz contrar, nu își vor face efectul foarte bine. Dacă luați mai multe tipuri de enzime, faceți pauză între administrări, nu le luați pe toate odată. Începeți prin a lua unul la început, apoi continuați să le luați pe toată durata mesei sau gustării.
Evitați să țineți suplimentele pancreatice în gură pentru o perioadă lungă de timp. Enzimele pe care le conțin pot avea un efect iritabil asupra membranelor mucoase din gură. Din același motiv, evitați să luați orice suplimente pancreatice pe stomacul gol. Luați-le întotdeauna cu o cantitate mică de alimente.
Ce ar trebui să mănânc cu suplimente pancreatice?
Enzimele digestive sunt de obicei administrate împreună cu toate mesele și gustările. Cu toate acestea, puteți evita administrarea suplimentelor enzimatice dacă mâncați alimente care îmbunătățesc producerea propriilor enzime digestive. Aceste alimente includ:
- fructe,
- legume,
- ciocolată,
- pâine sau produse de patiserie simple,
- dulciuri fără grăsimi.
Alimentele care conțin puține fibre solubile sunt recomandate pentru a îmbunătăți digestia enzimelor. Aceasta includ sos de mere, gelatină, fructe sau legume piure.
Unele alimente pot interfera cu absorbția enzimelor. Asigurați-vă că nu luați enzimele cu cantități mari din aceste alimente:
- produse lactate precum lapte, smântână, înghețată, smântînă și iaurt;
- băuturi fierbinți sau supe precum ceai sau cafea (temperaturile crescute distrug enzimele);
- antiacide care conțin calciu sau magneziu.