Din cuprinsul articolului
În contextul în care pandemia exacerbează creșterea globală a afecțiunilor psihice, multe persoane vulnerabile apelează la remedii „naturale” pentru a obține ajutor.
Suplimente pentru anxietate: Leac miraculos sau înșelătorie?
OMS a raportat o creștere de 25% a afecțiunilor de sănătate mintală în primul an al pandemiei
La începutul pandemiei, medicii spuneau că vitamina D ar putea fi utilă nu numai pentru a evita Covidul, ci și pentru a ajuta în cazul anxietății și depresiei. De atunci, cei care sufereau de anxietate, au luat zilnic această vitamina.
În câteva săptămâni de la administrare, anxietatea s-a ameliorat. Este și cazul unei femei de 44 de ani.
În urmă cu opt ani, medicul de familie al femeii i-a prescris medicamente împotriva anxietății, care au ajutat-o enorm, dar, cu toate acestea, la fiecare șase până la opt luni starea ei se deteriora.
De când ia suplimentul, însă, nu a mai avut niciun episod. „Au trecut trei ani de când nu am mai avut aceste stari, ceea ce coincide cu perioada în care am luat vitamina D.”
Anna Naughton a descoperit că vitamina D – „vitamina soarelui” – i-a ameliorat anxietatea
Naughton nu este singura care crede că suplimentele de vitamine și plante medicinale pot ajuta anxietatea și depresia.
Britanicii cheltuiesc aproape o jumătate de miliard de lire sterline pe suplimente în fiecare an. Potrivit companiei de cercetare, 60 la sută dintre britanici le-au luat la un moment dat anul trecut – 34 la sută în fiecare zi.
Este un domeniu în creștere. Acest boom poate fi legat, probabil, de prevalența globală în creștere a anxietății și depresiei, exacerbată de pandemia Covid-19. În martie, Organizația Mondială a Sănătății a raportat o creștere de 25 % a acestor afecțiuni de sănătate mintală la nivel global în primul an al pandemiei.
Între timp, trimiterile către serviciile specializate de sănătate mintală ale NHS au atins un nivel record, potrivit Colegiului Regal de Psihiatrie. Aceștia au constatat că NHS a avut 4,3 milioane de trimiteri pentru afecțiuni precum anxietatea și depresia în 2021.
Nu este de mirare că multe persoane vulnerabile apelează la suplimente, adesea comercializate ca o soluție rapidă „naturală”.
Medicii, deloc surprinzător, sunt sceptici, citând o lipsă de dovezi care să susțină utilizarea suplimentelor pentru afecțiunile de sănătate mintală.
Paul Blenkiron, psihiatru consultant și membru al Colegiului Regal de Psihiatrie, spune: „Nu aș învinovăți niciodată pe nimeni că vrea să găsească o soluție pentru depresia sau anxietatea sa, mai ales dacă nimic altceva nu a funcționat, dar nu aș recomanda niciodată unui membru al familiei mele ceva care nu a fost testat riguros.”
În timp ce unele suplimente pot fi inofensive, altele prezintă riscuri dacă sunt luate în combinație cu alte medicamente. Sunătoarea, de exemplu, poate împiedica pilula contraceptivă să funcționeze, potrivit Telegrapf.
„Eu lucrez în domeniul sănătății complementare și, dacă cineva ar veni la mine cu depresie, nu aș recomanda suplimentele în primă instanță – și niciodată ca unică abordare”, spune Ian Marber, terapeut nutriționist.
Nu există remedii universale
Medicul fitoterapeut Pamela Spence este de acord că astfel de suplimente ar trebui să fie luate sub supravegherea unui expert.
„Văd în mod absolut că plantele medicinale schimbă starea de spirit a oamenilor și schimbă starea de depresia ușoară până la moderată”, spune ea.
„Sunătoarea, de exemplu, este o plantă utilă pentru depresia ușoară până la moderată, dar tratamentul nu funcționează la fel pentru toată lumea. Am întâlnit câțiva oameni care s-au simțit foarte deprimați după ce au luat-o, în timp ce alții jură pe ea.
Cu toate acestea, Spence îndeamnă totuși la prudență. „Nu aș folosi plantele pentru a trata depresia profundă”, spune ea. „Consider că acesta este un loc în care produsele farmaceutice funcționează mult mai bine”.
Puterea placebo
Unii experți cred că singurul motiv pentru care oamenii raportează că se simt mai bine după ce iau suplimente de vitamine este din cauza așteptărilor lor: dacă o persoană se așteaptă ca o pastilă să facă ceva, atunci este posibil ca propria chimie a organismului să provoace efecte similare cu ceea ce se așteaptă să se întâmple.
De exemplu, într-un studiu, oamenilor li s-a dat un placebo și li s-a spus că este un stimulent. După ce au luat pastila, pulsul lor s-a accelerat, tensiunea arterială a crescut, iar viteza de reacție s-a îmbunătățit. Atunci când oamenilor li s-a dat aceeași pastilă și li s-a spus că aceasta îi va ajuta să adoarmă, aceștia au experimentat efecte opuse.
Într-un alt studiu, publicat în revista Psychosomatic Medicine, 40 de astmatici au primit un inhalator care conținea un placebo care era doar vapori de apă, dar li s-a spus că acesta conținea alergeni care le-ar fi restricționat căile respiratorii. Nouăsprezece dintre ei au suferit o constricție considerabilă a căilor respiratorii, în timp ce 12 dintre ei au suferit un atac de astm în toată regula. Atunci când li s-a dat un alt inhalator și li s-a spus că le va ameliora simptomele, s-a întâmplat acest lucru – chiar dacă era tot un placebo.