Din cuprinsul articolului
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a vorbit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse despre tradițiile și superstițiile specifice Paștelui.
„Să nu uităm să ne ducem un bănuț să-l sfințim la biserică în ziua de Paște, dimineața, și să-l păstrăm acolo, în portofel. O bancnotă, o monedă, orice. Ar fi bine un bănuț de argint dacă am avea.Așa e tradiția.
Doar la orașe mai mari se duce lumea doar după lumină. În rest, lumea duce merinde și le sfințește preotul. La noi se făcea o pască cu brânză, care avea obligatoriu niște flori deasupra, ca ornament. Acele flori se dădeau la vite, să fie sănătoase, să facă viței frumoși și să dea lapte mult.
Până nu se venea de la biserică cu merindele sfințite, nu mânca nimeni.
Am spus eu odată despre un obicei în care copiii care merg mai greu, cei mici, și vrem să fie copiii mai iuți să punem în pragul casei, poate să fie între sufragerie și hol, un cuțit, topor, oțel să fie, și îl punem cu picioarele pe acele scule, pe un prosop, firește, nu chiar pe el, și spunem: Cum e tare oțelul, așa să aibă tare oasele, să fie iute ca oțelul, să alerge, să fie sănătos.
E un obicei frumos, care se face doar o dată, de Paște, când bat clopotele la biserică dimineața.Tradiția că în prima zi de Paște obligatoriu ciocneam ouă și primul lucru pe care îl mâncam era oul, dar fără sare.
Apoi, prima dată se mânca din ceea ce este sfințit și abia după aceea mâncam celelalte.
Lumânarea pe care o puneam în coșul cu merinde când trecea preotul și făcea sfințirea merindelor, o foloseam și o folosim tot timpul când e o grindină mare afară, o mai aprindem când ne certăm în casă, când e o presiune.
Superstițiile din bătrâni spun că, în ziua de Paște, n-avem voie să dormim, că o să avem somnul mieilor, adică o să fim somnoroși până la sfârșitul anului. Și cică somnolența asta a noastră poate veni și cu mult ghinion.
O altă vorbă din popor spune că, dacă păstrezi un ou roșu timp de 40 de zile după Paște și nu se strică, vei avea parte de noroc în tot anul următor.
În unele zone, persistă credința conform căreia, de Paște, cerurile se deschid. De aceea este Paștele Blajinilor. La o săptămână după Paștele normal este Paștele Morților, care 40 de zile până la Înălțare, coboară, sunt printre noi.
De multe ori, prin multe localități, am auzit că aduceau câte un cocoș la Slujba de Înviere și al cui cocoș cânta primul, fiica lui se mărita prima. Dar se spunea că acesta trebuia să facă, obligatoriu, pomană, să dea de mâncare săracilor.
Se spune că cel cu care ciocnești ouăle o să te vezi pe lumea cealaltă. Să știți să nu presărați sare pe oul pe care îl mâncați dimineața.
Ultima superstiție ar fi că, în unele gospodării, e un obicei ca de Paște să pui sub pragul de la intrarea în casă o bucată de fier, astfel locuința să fie protejată de cele rele”, a spus Lidia Fecioru pentru Antena3 CNN.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…