Categories: Ştiri sănătate

O nouă superbacterie amenință specia umană. Iar principalul vinovat este un ingredient nelipsit din meniul multora

Superbacterie care amenință sănătatea oamenilor. Cercetările de ultimă oră ne fac să ne gândim serios la eliminarea completă a acestui ingredient găsit vinovat pentru cele mai grave complicații!

Oamenii de știință avertizează necontenit în legătură cu acest aliment. În afară de gustul dulce, nimic nu mai recomandă zahărul.

O bacterie care provoacă stări diareice, Clostridium difficile, evoluează într-o nouă specie, o superbacterie care proliferează pe baza regimului alimentar occidental, foarte bogat în zahăr, conform unui nou studiu realizat la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie şi publicat în jurnalul Nature Genetics, potrivit Live Science.

Bacteria C. difficile produce spori care se răspândesc în condiţii de igienă insuficientă, prin contact cu materii fecale şi este întâlnită în special în toalete, băi şi pe suprafeţele pe care oamenii le ating fără a se fi spălat pe mâini după ce folosesc toaleta. Mai mult decât atât, această bacterie devine din ce în ce mai rezistentă la dezinfectanţii folosiţi în mod obişnuit în spitale, conform coordonatorului acestui studiu, Nitin Kumar, bioinformatician la Wellcome Trust Sanger Institute.

Superbacterie! Pacienţii care iau antibiotice se confruntă cu cel mai ridicat risc de a suferi stări diareice provocate de bacteria C. difficile, pentru că antibioticele atacă şi distrug nediferenţiat bacteriile sănătoase din sistemul digestiv, deschizând calea pentru formarea de colonii de C. difficile.

În noul studiu, Kumar şi echipa sa au colectat 906 tulpini diferite de C. difficile din mediu, provenite atât de la oameni cât şi de la animale precum câini, porci sau cai. Cercetătorii au analizat şi au comparat ADN-ul acestor diferite tulpini şi au ajuns la concluzia că bacteriile C. difficile sunt în curs de evoluţie în două specii distincte.

Pentru a fi considerate ca aparţinând aceleiaşi specii, un grup de organisme trebuie să aibă în comun cel puţin 95% din genom, iar cele două specii emergente de C. difficile au în comun între 94% şi 95% din ADN, conform lui Kumar. Acest fapt arată că bacteria „se află în curs de speciaţie” (formare a unor specii noi ca urmare a unor procese biologice n.r.), scrie Agerpres.

Nu este ceva neobişnuit pentru bacterii să evolueze, iar „de această dată putem observa factorii responsabili de această evoluţie”, susţine Kumar.

Una dintre speciile emergente ale acestei bacterii, C. difficile clade A, este specia care se răspândeşte cel mai bine în mediul intraspitalicesc. Echipa a descoperit că această bacterie apare cu o frecvenţă de 70% în mostrele culese de la pacienţi. Analiza ADN sugerează că aceste specii emergente au început să evolueze în urmă cu aproximativ 76.000 de ani şi, în cele din urmă, genele lor au suferit mutaţii care permit metabolizarea mai eficientă a zaharurilor precum şi formarea de spori rezistenţi la soluţiile dezinfectante.

Apoi, cercetătorii au expus şoareci de laborator la contactul cu bacteria C. difficile clade A şi au ajuns la concluzia că această bacterie proliferează şi colonizează foarte eficient sistemul digestiv al şoarecilor care au primit hrană bogată în zaharuri simple, aşa cum sunt glucoza şi fructoza.

Conform concluziilor studiului, dieta dar şi alţi factori care ţin de stilul de viaţă, cum ar fi tipul dezinfectanţilor folosiţi, contribuie la evoluţia acestei bacterii. De asemenea, susţin autorii studiului, pacienţii infectaţi cu C. difficile clade A ar trebui să aibă în vedere trecerea la diete sărace în zaharuri, iar spitalele ar trebui să opteze pentru alte produse dezinfectante.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

26 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

57 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: