Din cuprinsul articolului
Superalimentul antiîmbătrânire care te ajută să te menții sănătos. Într-o perioadă în care gătim rar și mâncăm în condiții de stres, cea mai ideală modalitate de a face față nevoilor noastre zilnice este să ne îmbogățim dieta cu un superaliment preluat din inima dietei mediteraneene care conferă longevitate.
Vobim despre stafidele uscate, care sunt produse în Grecia de secole, iar în trecut locuitorii sărbătoreau cel puțin două săptămâni pe an pentru a-i celebra beneficiile.
Dulci și delicioase, stafidele corintice sunt cel mai cunoscut soi de stafide negre. Este cultivată în zonele din nordul și vestul Peloponezului, precum și în Zakynthos.
Cultivarea stafidelor
În 1871, micii proprietari de terenuri s-au orientat spre cultivarea stafidelor, în timp ce producția de soi Corint a crescut vertiginos. Aceasta este perioada în care vița de vie franceză a fost afectată de boala filoxera, ceea ce a întârziat așa-numita „criză a stafidelor” care a urmat în 1893, potrivit Pro News.
Până la sfârșitul primului deceniu al secolului XX, „chestiunea stafidei” a început să își piardă din acuitate din mai multe motive. Dar a fost unul dintre cele mai importante, dacă nu chiar cel mai important eveniment economic din Grecia după înființarea statului grec modern.
Astăzi, coacăzul corintic sau coacăzul negru este considerat un produs unic la nivel mondial, iar în Grecia este produs într-un procent de peste 80%. Acest aliment este acum considerat pe scară largă ca fiind tonic, energizant și anti-îmbătrânire. Celebru încă din antichitate, a devenit recent deosebit de popular pentru proprietățile sale benefice.
Acesta conține o multitudine de antioxidanți, fibre, oligoelemente, potasiu, vitamina A, vitamine din complexul B și fier. Are un efect anticancerigen, în timp ce chiar și semințele, atunci când sunt prezente, contribuie la conținutul său antioxidant. În mod clar, este o gustare excelentă chiar și pentru cei care fac mișcare, deoarece este o sursă foarte bună de energie. Este numit pe bună dreptate „superalimentul grecesc”, deoarece s-a constatat că acesta conține ingrediente care se regăsesc în așa-numitele „superalimente”.
De asemenea, s-a dovedit că te satură, așa că te ajută să mănânci mai puține calorii. Oamenii de știință ne sugerează să introducem stafidele în dieta noastră zilnică, consumându-le ca una dintre cele trei porții de fructe pe care trebuie să le avem în alimentația zilnică.
Pe lângă efectul anticancerigen, stafidele ajută la refacerea și repararea ADN-ului deteriorat, la întărirea sistemului cardiovascular, după ce reduce nivelul colesterolului din sânge, dar previne și obezitatea, deoarece îmbunătățește metabolismul și arde.
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…
Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…