Din cuprinsul articolului
„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere cum reușesc unii dintre vârstnici să-și păstreze mintea ageră ca la 50 de ani.
Super-seniorii care au minte brici
La 84 de ani, Ulrich practică arte marțiale și face acest lucru de mai bine de un deceniu. Este unul dintre bunicii deveniți subiect de studiu în cadrul unui proiect de cercetare al Universității din Magdeburg. Sunt vizați cei numiți „super-seniori”.
Prof. Dr Anne Maass, DZNE Research Centre: „În cercetările noastre, „super-seniorii” sunt oameni care, la o vârstă înaintată, să zicem peste 80 de ani, au o condiție fizică sau o memorie ca a celor de 50 sau 60 de ani”.
Gisela, în vârstă de 86 de ani are o memorie care uimește. Reporterii au stat de vorbă cu ea în catedrala din oraș, unde oferă tururi ghidate turiștilor.
Dorința de a învață a avut-o dintotdeauna. Stăpânește mai multe limbi străine și privește cu entuziasm spre viitor.
Specialiștii încearcă să afle de ce unele minți încă sunt eficiente
„La un moment dat nu mai poți conduce o mașină. Eu încă pot face asta, dar nu mă mai ține memoria. Trebuie să încercăm să minimizăm scăpările cât mai mult”, spune Gisela Opitz.
Specialiștii încearcă să afle de ce unele minți încă sunt eficiente, chiar și la vârste înaintate. Și condiția fizică a participanților este testată, pentru a vedea dacă există o influență directă asupra creierului.
Ulrich, de pildă, a făcut mișcare toată viața.
Ulrich Scheel: „Am început să fumez în tinerețe, la 16 ani, și m-am lăsat la 31, când s-a născut fiica mea. Așa că am fumat peste 15 ani. Fumam orice îmi cădea în mână, de la pipă la mahoarcă. Și nici nu am respins o bere sau un vin bun. Încă mă bucur de un vin bun și mai beau și o bere uneori. Dar totul cu moderație, bineînțeles”.
Prof. Dr Anne Maass, DZNE Research Centre: Au minți care arată că ale unora de 50-60 de ani
„Interesant este că, dacă ne uităm la „super-creiere”, unii dintre ei au minți care arată că ale unora de 50-60 de ani. Cu alte cuvinte, nu se observă această scădere obișnuită în masa cerebrală sau e una mai redusă”, spune dr Anne Maass, notează Pro TV.
Cercetătorii sunt de părere și că persoanele active din punct de vedere social îmbătrânesc mai greu.