Sari la conținut

Super-leguma care combate peste 100 de boli. Nu-și pierde proprietățile nici când o gătiți

reteta de varza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
retete traditionale de post

În varza albă există cantități mari de apă, dar și substanțe tonice precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) și săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod și cobalt).

Varza albă poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât și gătită, fără să își piardă calitățile nutritive.

Nutriționiști o consideră una dintre cele mai vechi legume ce poate fi considerată un medicament naturist anticancerigen. Leguma este recomandată în peste 100 de afecțiuni ale organismului în funcție de tipul de varză.

Varza albă, sortimentul românesc, este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antihemoragic, antiseptic, cicatrizant, antidiabetic și antianemic, potrivit www.dietetik.ro. Este o legumă mai bogată în vitamina C decât portocalele și are puține calorii.

Conține multe substanțe cu efect antioxidant care previn apariția cancerului și a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi. Mai multe studii de medicină experimentală au demonstrat că tratamentele cu compușii pe bază de sulf prezenți în varză determină remisia tumorilor maligne mamare, într-un procentaj de cel puțin 40%. Varza se remarcă prin concentrația mare de compuși anticancerigeni, precum lupeolul, sinigrina și sulforafanul, ce stimulează activitatea enzimelor care inhibă creșterea tumorilor canceroase.

Varza albă este recomandată în tratamentul diabetului zaharat, al litiazei biliare, al tusei, al afecțiunilor renale, al hemoroizilor, al durerilor de ficat și al ulcerului gastric, potrivit site-ului bio-plafar.info. Sucul de varză este indicat în tratamentul ulcerului pentru că are proprietăți alcaline și o substanță numită glutamină care ajută la reducerea inflamației mucoasei stomacale. Sulful pe care îl conține varza contribuie la reducerea severității ulcerelor stomacale.

De asemenea, sulful — regăsit într-o concentrație mare în varză — luptă împotriva infecțiilor, ajută la vindecarea infecțiilor microbiene și în rapiditatea cicatrizării rănilor.

Varza albă acționează ca laxativ. În varza murată se găsesc așa-numitele „bacterii prietenoase” care combat constipația prin reglarea florei intestinale. Are foarte multe fibre, drept urmare promovează un tranzit intestinal sănătos.

Această legumă poate fi folosită ca vitaminizant pentru pacienții care se refac după o boală. Prin conținutul de vitamina A întârzie îmbătrânirea, hrănind țesuturile.

Varza albă murată poate constitui un remediu excelent în tratarea alcoolismului.

Consumul zilnic a câte 200-300 de grame de salată de varză crudă ajută în reglarea ponderală, pe termen lung. Varza cu frunze verzi este foarte hrănitoare fiind foarte bogată în fibre alimentare, multe vitamine și minerale, furnizând în același timp un număr foarte mic de calorii, ajutându-ne să slăbim natural. Obiceiul de a consuma timp de 3 sau 4 zile pe săptămână salată din această legumă în cantități mari are și următoarele avantaje: reduce cantitatea de hrană consumată la fiecare masă și ne ajută în regimurile disociate.

Cercetătorii Universității de Medicină din Hawaii au evidențiat faptul că unii compuși din varză împiedică transportul colesterolului cu densitate redusă (forma periculoasă a acestuia) către vasele de sânge și țesuturi. De asemenea, varza împiedică formarea plăcilor de aterom și sclerozarea pereților arterelor. Conținutul de potasiu din varză conduce al reglarea presiunii arteriale, pentru diminuarea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Potasiul este un bun vasodilatator, care relaxează vasele sanguine și ajută fluxul sanguin să circule mai bine.

Consumul de varză crudă sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular și cel nervos potrivit site-ului sfatulmedicului.ro. Varza conține acid lactic, cunoscut pentru efectul său pozitiv asupra musculaturii. Bogată în vitamine și minerale, substanțe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni ce intensifică procesele de regenerare din organism, varza are efect adaptogen și anti-oboseală.

Acidul folic din varză este excelent pentru femeile însărcinate, care au nevoie de acest compus pentru a feri nou-născutul de malformații congenitale.

Pielea arată mai bine, mai luminoasă dacă mâncăm varză, tot datorită antioxidanților care ne protejează de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete și a altor factori de mediu care ne pot afecta stratul superior al dermului.

Pentru persoanele care suferă de probleme cu tiroida, consumul de varză este contraindicat deoarece poate interfera cu nivelul de iod din organism și poate agrava boala.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel