Datorită conţinutului în antocianine, seleniu, vitamine (A, C, E), complexul de vitamine B, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor şi mangan, afinele pot preveni degenerarea şi distrugerea celulelor nervoase.
Prin urmare, consumul regulat al acestor fructe poate avea un efect benefic asupra menţinerii sănătăţii creierului şi a sistemului nervos central. Prevenirea îmbătrănirii sistemului nervos şi păstrarea funcţiilor congnitive şi motorii până la vârste foarte înaintate, reprezintă un factor extrem de important.
Afinele contribuie la menţinerea sănătăţii neuronilor! Se păstrează în acest fel nealterată memoria pentru o perioadă lungă de timp. Cercetătorii au demonstrat că dietele bogate în afine îmbunătăţesc în mod semnificativ capacitatea de învăţare.
Flavonoidele din afine îmbunătăţesc compoziţia biochimică a sângelui, îmbunătăţesc circulaţia venoasă şi întăresc capilaritatea. Prin conţinutul de antioxidanţi, afinele sunt fructe cu un puternic caracter anticancerigen. Studii de laborator arată că acei compuşi fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulor canceroase din colon şi pot induce apoptoza lor (moartea programată a celulelor canceroase). A fost observată, de asemenea, o reducere semnificativă (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile ce au un aport crescut de chempferol (o flavonoidă conţinută în cantitate mare în afine).
Afinele au proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene şi luptă cu succes împotriva infecţiilor din organism. Complexul de principii bioactive din afine ajută la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor suţinând astfel sănătatea cardiovasculară. Conţinutul ridicat de fibre, antioxidanţi puternici şi abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul de joasă densitate, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru tratarea bolilor de inimă. Aceste principii naturale din afine hrănesc şi întăresc muşchii inimii.
Myrtilina şi Neomyrtilina sunt responsabile pentru încetinerea procesului de scădere a acuităţii vizuale. Astfel, afinele pot preveni sau întârzia problemele oculare specifice înaintării în vârstă, cum sunt: cataracta, miopia sau hipermetropia.
În mod ideal afinele de pădure se consumă proaspete. Congelarea este o formă prin care fructele de pădure, şi deci şi afinele, îşi păstrează cel mai bine calităţile nutritive. Afinele din culturi spontane sunt superioare din punct de vedere nutritiv celor de cultură, importate de la distanţe mari. Sucul de afine şi sucurile proaspete de fructe de pădure se pot congela imediat după ce au fost preparate. În felul acesta îşi păstrează proprietăţile.
Afinele ajută foarte mult dietele de slăbire, având un caracter detoxifiant. Afinele au un indice glicemic redus (nu sunt fructe dulci, zaharoase care să ducă la creşterea glicemiei) şi deci ajută foarte mult persoanele să piardă în greutate. Recomand cure de afine în dietele de slăbire.
Reporter: În ce cantităţi se pot consuma?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Se pot face cure de afine timp de trei săptămâni şi se pot mânca pe zi 1-2 kilograme de afine, în porţii de 250 gr.