Din cuprinsul articolului
Super-fructele care pregătesc imunitatea. Gustoase, colorate si parfumate, fructele de padure aduc un plus de savoare deserturilor, dar si foarte multe beneficii pentru sanatate. Specialistii ofera o lista cu fructele de padure indicate in anotimpul de tranzitie catre sezonul cald si explica in ce cantitati si sub ce forma trebuie consumate pentru ca efectul sa fie cel scontat.
Efectele terapeutice ale fructelor de padure sunt numeroase, insa ele depind de starea in care sunt consumate. Compoturile, dulceturile sau toppingurile cu fructe de padure nu sunt recomandate, intrucat mare parte a vitaminelor si enzimelor se distrug prin preparare la temperaturi de peste 40 de grade C, avertizeaza specialistii.
„Este bine ca fructele de padure sa fie consumate proaspete sau congelate (in sezonul rece), simple, fara zahar sau sirop adaugat. Trebuie sa ne educam gustul ca sa simtim savoarea naturala a fructelor. Iar atunci vor avea si efecte terapeutice”, precizeaza specialistul in alimentatie si directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, Gheorghe Mencinicopschi.
Murele previn aparitia cancerului
Murele au multiple efecte benefice asupra sanatatii organismului care merg de la intarzierea imbatranirii la prevenirea aparitiei cancerului. „Murele sunt extraordinar de bogate in antioxidanti si contin acid elagic, foarte bun in preventia cancerului. Ele sunt bune si in prevenirea stresului oxidativ generat de radicalii liberi, responsabil pentru producerea bolilor cronice”, explica Gheorghe Mencinicopschi.
Continutul ridicat de tanin al murelor intareste tesuturile, ajuta la tratarea diareei si a inflamatiilor intestinale.
Murele sunt si o sursa naturala de acid salicilic, substanta activa regasita in aspirina. „Aproximativ 100 de grame de mure pe zi, consumate in sezon, pot avea efecte terapeutice”, mai spune Mencinicopschi.
Fructele trebuie insa asociate cu o dieta echilibrata si cu un stil de viata activ.
Super-fructele care pregătesc imunitatea. Macesele, mai eficiente decat paracetamolul
Macesele sunt printre cele mai bogate surse naturale de vitamina C, continand de asemenea flavonoide, substante care potenteaza efectul vitaminei C, precizeaza Mencinicopschi. Vitaminele A, D si E, calciul, fierul, antioxidantii si acizii grasi continuti de macese imbunatatesc sistemul imunitar.
Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetatori ai Universitatii din Copenhaga, pudra de macese este de trei ori mai eficienta decat paracetamolul in reducerea durerii cauzate de osteoartrita si nu produce niciunul dintre efectele secundare neplacute, asociate cu analgezicele obisnuite.
Efecte antiinflamatorii pot avea si 50-100 de grame de fructe consumate sub forma de piure sau ceaiurile de macese, spune specialistul roman in alimentatie.
Coacazele negre contin un numar foarte mare de minerale si vitamine, inclusiv vitamina C intr-o forma care se dovedeste a fi cea mai stabila dintre toate fructele, rezistand la caldura si oxidare.
„In plus, samburii de coacaze contin un ulei care produce eicosanoide, substante esentiale in functionarea sistemului imunitar”, adauga Gheorghe Mencinicopschi.
Coacazele negre, folosite mai ales ca pulbere, revitalizeaza rapid organismul, ajuta la reechilibrarea metabolismului, normalizeaza activitatea nervoasa, maresc acuitatea vizuala, elimina anemia si favorizeaza procesele de crestere si refacere.
Catina conserva tineretea
Fructul de catina contine de 10 ori sau chiar mai multa vitamina C decat citricele. Aceasta este esentiala in biosinteza colagenului, substanta care ajuta la pastrarea aspectului neted si tanar al pielii.
„Catina contine si uleiuri polinesaturate cu efecte cicatrizante formidabile”, precizeaza prof. Mencinicopschi, motiv pentru care sunt recomandate in tratamentul bolilor tubului digestiv.
Fragii contin calciu, fier, celuloza, fosfor, magneziu, potasiu, siliciu, iod, vitaminele B, C, E, K si levuloza, indicata diabeticilor. Sucul e indicat in astenie, reumatism, hipertensiune si arteroscleroza. Atentie la alergia la fragi: fructele trebuie testate la primul consum, mai ales in cazul copiilor.