Din cuprinsul articolului
Super alimentul care luptă împotriva bolilor de inimă. Oamenii de știință au demonstrat că alimentația are un impact major asupra sănătății în general.
Oul este un produs alimentar de înaltă calitate nutrițională pentru toată lumea. În paralel, există dovezi convingătoare că oul conține, de asemenea, mulți compuși bioactivi încă neexplorați, care pot fi de mare interes în prevenirea si vindecarea bolilor.
Potrivit unui studiu recent, consumul unui ou pe zi poate reduce riscul apariției de boli cardiovasculare, informează MarthaStewart.
„Puține studii au analizat rolul pe care îl joacă metabolismul colesterolului în asocierea dintre consumul de ouă și riscul apariției unor boli cardiovasculare. De aceea am dorit să abordăm acest aspect”, spune autorul principal Lang Pan, de la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică al Universității Peking din Beijing.
Echipa a selectat 4.779 de participanți de la China Kadoorie Biobank. Dintre participanți, 3.401 aveau boli cardiovasculare, iar ceilalți 1.377, nu.
Cercetătorii au folosit o tehnică numită rezonanță magnetică nucleară pentru a măsura 225 de metaboliți din probele de plasmă extrase din sângele participanților.
Dintre metaboliți, au fost descoperiți 24 care au fost legați de nivelurile auto-raportate de consum de ouă.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat în mod constant o cantitate moderată de ouă aveau niveluri mai ridicate ale unei proteine numite apolipoproteină A1 în sânge.
Aceștia aveau, de asemenea, mai multe molecule HDL mari în sânge. Despre care cercetătorii spun că ajută la curățarea colesterolului din vasele de sânge și poate preveni blocajele care pot duce la atacuri de cord și accident vascular cerebral.
Persoanele care au mâncat mai puține ouă aveau niveluri mai mari de metaboliți răi în sânge.
În plus, cercetătorii au identificat și 14 metaboliți care sunt legați de bolile de inimă.
În același timp, ei au descoperit că persoanele care au mâncat mai puține ouă aveau niveluri mai mari de metaboliți răi în sânge, în comparație cu persoanele care consumă ouă în mod regulat.
Consumul moderat de ouă poate contribui la protejarea organismului împotriva bolilor de inimă.
„Este clar că rezultatele noastre oferă o explicație potențială a modului în care consumul unei cantități moderate de ouă poate contribui la protejarea organismului împotriva bolilor de inimă”, a menționat autorul studiului Canqing Yu.
Ouăle conțin cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Un ou aduce un aport de 77 de calorii, 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase.
Oul este alcătuit din trei părţi, respectiv coajă, albuş şi gălbenuş:
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…