Substanţele active din anumite alimente nu numai că ne hrănesc, dar ne şi întăresc imunitatea şi ne protejează de boli grave. Produsele încadrate în aceste categorii poartă numele de alimente funcţionale, iar printre ele se numără legumele şi fructele, iaurturile şi carnea de vită.
„Alimentele funcţionale au un plus de compuşi biologici de care beneficiază organismul în afara nutrienţilor clasici (vitamine, minerale, lipide sau proteine) cu scopul de a ţine la distanţă bolile”, explică beneficiile acestora medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Iaurtul întăreşte imunitatea
O categorie a alimentelor funcţionale sunt probioticele, gama din care face parte şi iaurtul, care ajută la întărirea şi refacerea sistemului imunitar şi al echilibrului natural al organismului. De aceea, specialiştii în nutriţie susţin că un consum regulat de iaurt ajută sistemul digestiv şi reduce riscul de cancer de colon.
Afecţiuni tratate cu alimente
Nutriţioniştii vă recomandă să nu consumaţi doar un singur tip de aliment funcţional. Alegeţi-le şi după bolile de care suferiţi. Spre exemplu, persoanele care au un colesterol ridicat e bine să mănânce tărâţe de ovăz şi soia.
Cei care au un tranzit intestinal încetinit pot apela la pâine neagră şi iaurt. „Câteva linguriţe de tărâţe înmuiate în lapte sau suc de fructe sunt recomandate pentru cei cu probleme intestinale”, spune medicul Corina Zugravu. Experţii adaugă că toate alimentele enumerate e bine să fie consumate şi de cei care au problemele de constipaţie, boli alergice. Imunitatea va fi stimulată atât la copii, cât şi la adulţi şi vârstnici.
EFECT
Carnea de vită protejează tubul digestiv
Nu doar fuctele, legumele şi cerealele sunt produse funcţionale, ci şi carnea de vită. Aceasta protejează organismul de anumite forme de cancer (mai ales la nivelul tubului digestiv). „Carnea poate fi consumată şi sub formă de supliment alimentar pentru că scade cantitatea de grăsime din corp şi creşte masa musculară în limitele unei diete”, explică nutriţionistul Corina Zugravu.
Atenţie însă că suplimentele de carne de vită consumate în cantităţi mari pot avea efecte adverse.
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…