Sari la conținut

Sunt sau nu periculoase meduzele de la Marea Neagră? Verdictul specialiştilor

Sursă FOTO: EVZ

Mulţi turişti aflaţi în vacanță pe litoral se întreabă dacă meduzele din staţiunile de la Marea Neagră sunt sau nu periculoase.

Prezenţa meduzelor şi creşterea populaţiei acestora sunt incidente temporare, care durează de la câteva ore la câteva zile, provocate de direcţia curenţilor, de condiţiile climatice, creşterea temperaturii şi alţi factori.

De ce multe meduze ajung la mal?

Meduzele eșuează pe malul mării din cauza curenților marini și  furtunilor, susţin specialiştii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța.

„Prezența meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii și la începutul toamnei, curenților marini și furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural.

Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor și astfel se explică eșuările masive din ultimele zile”, spun oamenii de ştiinţă.

Ce se întâmplă dacă atingi o meduză?

Meduzele stau relaxate, însă la cea mai mică atingere din partea unui corp străin se contracta brusc şi atacă. În cazul în care anumite specii de meduze vin în contact cu pielea umană pot provoca iritaţii, care variază în intensitate de la o persoană la alta.

Specialiştii susţin că după fiecare furtună meduzele apar în apele puţin adânci de lângă mal, aduse de valurile puternice. Biologii dau însă asigurări că veninul lor nu este suficient de puternic încât să pună în pericol viaţa unui om.

„Aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritații, care dispar într-un timp scurt”, explică cercetătorii.

sursa foto: pixabay.com

Atenţie la meduza carnivoră!

Specia de meduză carnivoră Mnemiopsis leydi, care se hrăneşte cu zooplankton, a fost indentificată pentru prima oară în Marea Neagră la începutul anilor 1980.

Această specie este foarte adaptabilă, stabilind populaţii numeroase, şi are un impact în special asupra speciilor de peşti care se hrănesc cu zooplankton, cu care intră în competiţie pentru hrană.

După anul 1995, o altă specie de meduze ctenophore, Beroe ovata, de asemenea carnivoră, a fost introdusă (în Marea Neagră n.r.).

Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot cu diametrul de 20-30 cm și 16 lobi marginali, respectiv opt organe de simț complexe. Tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini, astfel încât un exemplar adult poate avea lungimea axială de 50-60 cm. Coloritul este alb-transparent, cu tente de albastru.

Meduzele din specia Rhizostoma pulmo încep să apară din abundență în zona de mică adâncime a litoralului românesc la finalul verii (august – septembrie), deoarece este perioada lor de maximă densitate. Prezența lor în aceste zone se datorează existenței hranei din abundență, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel