Categories: Ştiri sănătate

Sunt sănătoase, dar ne îmbolnăvesc! Lista celor mai falsificate alimente din lume. Avertismentul specialiștilor

Lista celor mai falsificate alimente din lume. Experții din domeniul siguranței alimentare trag un semnal de alarmă în privința alimentelor considerate sănătoase, dar care sunt falsificate la nivel global.

Aproximativ 10% dintre produsele alimentare din țările dezvoltate sunt contrafăcute, lista alimentelor falsificate fiind tot mai mare, fapt ce are efecte nocive asupra sănătății.

Sunt sănătoase, dar ne îmbolnăvesc: atenție la „alimentele problemă”

Există chiar o bază de date a acestor ,,alimente problemă”, cu anumite alimente recurente pe lista neagră a falsificărilor, potrivit datelor „Food Fraud Database,” certificată de ONU prin FAO.

Practicile de falsificare variază de la adăugarea apei în lapte pentru a crește volumul, până la utilizarea substanțelor chimice pentru accelerarea coacerii fructelor.

Producătorii ajung să amestece argila, pietricelel, nisip și așchii de marmură în cereale, leguminoase și alte culturi pentru a crește artificial greutatea produselor, potrivit foodchainind.com., citat de antena3CNN.

Autoritățile din domeniul siguranței alimentare sunt în alertă constantă dar și consumatorii au un rol important în protejarea propriei sănătăți, fiind nevoiți să-și păstreze vigilența.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Lista celor mai falsificate alimente din lume

Cele mai falsificate alimente:

  • Ulei de măsline extravirgin: Adesea diluat cu uleiuri vegetale mai ieftine.
  • Pește: Etichetele induc în eroare privind speciile valoroase.
  • Mierea naturală: Se pot adăuga siropuri de zahăr sau îndulcitori artificiali.
  • Parmezan: Pretins a fi ras, dar adesea conține celuloză, un aditiv care previne aglomerarea brânzei ras.
  • Șofran: Falsificat cu substanțe similare vizual, cum ar fi floricelele de gălbenele.
  • Cafea măcinată: „Umflarea” cu cicoare, orz sau alte adaosuri pentru creșterea volumului și profitului.
  • Vin: Modificat cu adaosuri de apă, zahăr sau alte substanțe pentru a altera aroma, culoarea sau conținutul de alcool.
  • Brânza: Adăugarea de uleiuri vegetale, amidon și alte ingrediente ieftine pentru reducerea costurilor.
  • Băuturi alcoolice: Etichete false sau diluarea cu substanțe spirtoase reprezintă riscuri pentru sănătate.

Consumatorii sunt îndemnați să rămână vigilenți și să-și aleagă cu atenție sursele de alimente pentru a evita capcanele falsificărilor alimentare. Informarea corectă este cheia în protejarea sănătății personale și a integrității alimentare.

Recent Posts

Anunțul momentului făcut de Ion Țiriac: se va construi CEL MAI MARE SPITAL de psihiatrie pediatrică din țară! Află cum poți contribui și tu!

Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…

7 minute ago

Se pregăteşte în laboratoare noul tratament miraculos pentru obezitate

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…

28 de minute ago

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

37 de minute ago

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

48 de minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

o oră ago

Citeste si: